Datorita progreselor inregistrate in agricultura, transport si distributie, cumparatorii se bucura astazi de o gama mult mai larga de produse proaspete.
Reziduurile de pesticide exista in unele fructe si legume, iar aceasta poate fi un motiv de ingrijorare.
Majoritatea tarilor monitorizeaza nivelurile reziduale de pesticide din produse si stabilesc limitele legale pentru siguranta consumatorilor.
Cu toate acestea, aceste niveluri reziduale pot fi toxice pentru copii, femei gravide si chiar animale de companie.
Un studiu pe termen lung a constatat ca expunerea unei femei la pesticide organophosphate, in timpul sarcinii, ar putea afecta coeficientul de inteligenta si memoria fatului.
Aceasta se poate manifesta intr-un interval de la 6 pana la 9 ani mai tarziu.
Potrivit Environmental Working Group, alegerea produselor alimentare ecologice poate reduce semnificativ expunerea de reziduuri, cu pana la 90%.
Grupul a oferit o lista de fructe si legume, care sunt nerecomandate pentru a evita aceste efecte. Acestea sunt cunoscute pentru continutul ridicat de reziduuri de pesticide.
Aceste alimente, mentionate ca “Dirty Dozen” absorb usor pesticidele si le retin, astfel incât, chiar daca se spala, vor avea în continuare un nivel mare de reziduuri.
Vezi aici: Top 50 alimente dupa continutul de pesticide
Capacitatea fructelor si legumelor de a pastra sau respinge pesticidele depinde de coaja sau stratul de protectie.
Fructe precum capsunile sunt mult mai susceptibile de a absorbi si retine pesticide decat ananasul, de exemplu.