Oamenii de stiinta nu au inteles mult timp cum se alimenteaza neuronii in timpul miscarii.
Creierul, care este un organ foarte infometat, functioneaza pe baza zaharului din sange (glucoza).
Cu aproximativ zece de ani în urma, cercetatorii au descoperit ca celulele specializate din creier, cunoscute ca astrocite (numite astfel dupa forma lor stelara), actioneaza in sprijinul neuronilor.
Cercetatorii de la Massachusetts Institute of Tehnology au publicat in revista Science un studiu care arata ca astrocitele furnizeaza celulelor nervoase (neuroni) energia de care au nevoie, prin redirectionarea sangelui cu aport in oxigen si glucoza.
Studiile au fost confirmate de testele facute pe animele in Japonia, ce au demostrat ca in timpul miscarii creierul are metode unice pentru a se pastra alimentat.
Mai mult, energia care alimenteaza creierul in timpul miscarii, are efecte pozitive si in planul gandirii si memoriei, pe care le dezvolta.
Miscarea organismului determina multe reactii la nivelul creierului. Exercitiile fizice activeaza nenumarati neuroni, care genereaza impulsuri catre sistemul nervos, de coordonare a musculaturii, vizuale si a echilibrului.
Exercitiile fizice sporesc gradul de concentrare, asa ca o combinatie intre efort fizic si invatare este benefica. Dupa antrenament, sangele este pus in miscare intr-un mod alert, lucru care ajuta pentru asimilarea informatiilor mai bine si mai repede.
De asemenea, exercitiile fizice activeaza proteinele de la nivelul creierului, determinand formarea de noi celule.