Carnea de peste si fructele de mare sunt o parte importanta a unei diete sanatoase deoarece contin proteine, acizi grasi omega-3 si sunt sarace in grasimi saturate.
Un regim alimentar bine echilibrat, care include o varietate de peste si crustacee, poate contribui la sanatatea inimii dar si pentru cresterea copiilor si dezvoltarea armonioasa. Femeile si copii, in special, ar trebui sa includa peste sau fructe de mare in dieta lor, datorita beneficiilor nutritionale.
Totusi, aproape toate speciile de peste si crustacee contin urme de mercur. Pentru majoritatea oamenilor, riscul de a introduce mercur in organism prin consumul de peste si crustacee nu este o problema. Cu toate acestea, unele specii de peste si crustacee contin cantitati de mercur ce poate afecta o sarcina sau copiii in dezvoltarea sistemului nervos.
Ce este de mercurul si metilmercurul?
Mercurul apare in mod natural in mediul inconjurator si poate fi, de asemenea, eliberat in aer prin poluarea industriala. Mercurul din aer ajunge in mari si oceane si este transformat in metilmercur in apa.
Mai departe, vietatile marine absorb metilmercurul. In functie de alimentatia pe care o prefera anumite specii de pesti cantitatea de substante toxice variaza.
De aceea, daca mananci regulat specii de peste care sunt bogate in metilmercur, acesta substanta se poate acumula in fluxul de sange in timp. Metilmercurul este eliminat din organism in mod natural, dar poate dura si un an pentru ca nivelul sa scada semnificativ.
Substanta poate fi prezenta in organismul femeii, chiar inainte de a ramane gravida. Acesta este motivul pentru care femeile care incearca sa ramana gravide trebuie sa evite consumul de anumite tipuri de peste.
Ca regula, pestii mai mari, care au trait mai mult, au cele mai inalte niveluri de metilmercur, deoarece au avut mai mult timp sa acumuleza substanta. Pestele-spada, rechinul ori macrou prezinta cel mai mare risc.
In schimb, crevetii, somonul, codul negru, somnul ori tonul la conserva sunt cunoscute pentru nivelul scazut de mercur. Tonul alb (“albacore”) are un nivel mai mare de mercur decat tonul obisnuit, totusi nu se afla pe lista interzisa, putand fi mancat de copii sau femei insarcinate cel mult o data pe saptamana.