Planta de ceai este originara din partea de sud-est a Asiei.
Prima lada cu ceai din Europa a ajuns in Olanda, in anul 1606.
Cele patru tipuri principale de ceai sunt: ceaiul alb, ceaiul verde, ceaiul oolong si ceaiul negru. Clasificarea este facuta in functie de gradul de oxidare al frunzelor.
Ceaiul contine cofeina, teina, teobromina, vitamine (C, E, K), teofilina si tanin, avand efecte similare cu cele ale cafelei, dar mai slabe.
Fitochimicalele din frunzele de ceai ofera numeroase beneficii pentru sanatate.
Potentiale beneficii:
- imbunatateste elasticitatea vaselor de sange si previne aparitia bolilor cardiovasculare
- ceaiul verde ajuta sistemul imunitar impotriva toxinelor ce cresc riscul bolilor canceroase, contracareaza efectele fumatului, reducand riscurile cancerului la plamani
- imbunatateste starea articulatiilor in cazul pacientilor cu artrita reumatoida
- creste metabolismul si arderile, datorita capacitatii termogenice
- poate ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor.
Efecte negative:
- inhiba absorbtia fierului in organism
- ceaiul cultivat in regiuni poluate trebuie evitat, deoarece fluorul reduce proprietatile anti-cancerigene ale ceaiului si chiar cauzeaza afectiuni neurologice si renale, precum si osteoporoza, artrita si cancer de tract digestiv
- acumularile de oxalati afecteaza sanatatea rinichilor