Consumul regulat de carne rosie reduce speranta de viata si creste riscul unor boli grave precum cancerul si bolile de inima, arata un studiu recent al Facultatii de Medicina Harvard, citat de BBC.
Cercetatorii au analizat date provenind de la peste 120.000 de persoane, intr-un interval de 28 de ani.
“Important este ca trebuie sa mancam carne rosie numai ocazional, si nu cu regularitate”, a declarat Dr. Frank Hu, co-autor al cercetarii, citat de cotidianul britanic Daily Telegraph.
Autorii afirma ca o portie in plus (circa 85 de grame) de carne rosie neprocesata dietei zilnice riscul de moarte creste cu 13%, de boala cardiovasculara fatala cu 18%, iar de cancer care duce la deces cu 10%. Cifrele in cazul carnii procesate sunt si mai mari – riscul de deces crescand cu 20%, cel de boala de inima fatala cu 21% si cel de cancer cu 16%.
Potrivit autorilor, inlocuirea carnii rosii cu peste, pui, legume sau nuci si alune scade riscurile cu pana la o cincime.
“Carnea rosie poate fi consumata in continuare, ca parte a unei diete echilibrate, insa alegeti felii subtiri, fara grasime si folositi metode mai sanatoase de gatit, precum gratarul. Daca mancati carne procesata precum bacon, sunca, carnati sau burgeri de mai multe ori pe saptamana, inlocuiti-le cu alte surse de proteine precum peste, pui, fasole sau linte”, a recomandat un nutritionist de la British Heart Foundation.