Ciocolata neagra te mentine tanar si sanatos, deoarece contine mult mai multi antioxidanti decat afinele, ceaiul verde sau vinul rosu, compusi naturali ce ajuta celulele organismului sa reziste la atacul radicalilor liberi.
80 % din boli, in frunte cu cele cardiovasculare, cancerul si diabetul se datoreaza in principal atacurilor oxidantilor (radicali liberi).
Bolile apar atunci când capacitatea de aparare a organismului este slabita, iar aceasta, de cele mai multe ori, este o probleme de carenta a unor elemente nutritive si o deficienta a sistemului antioxidant al organismului.
Eefectele protectoare ale ciocolatei negre asupra inimii si sistemului vascular sunt, probabil, cel mai bine documentate. Sute de studii au investigat si dovedit beneficiile pentru sanatate.
La fel ca inima si vasele de sange, ciocolata neagra protejeaza creierul si minimizeaza riscurile produse de hipertensiunea arteriala si cheagurile de sange. Ciocolata imbunatateste functia creierului, respectiv capacitatea mentala, cognitia si starea de spirit.
Numeroase studii indica faptul ca ciocolata neagra pentru diabetici are un efect foarte favorabil asupra nivelului de zahar din sânge si simptomelor de diabet zaharat.
Componenta bogata in cacao produce un efect antiinflamator dar si o scadere a poftei de mancare si, in consecinta, o scadere a greutatii.
Nivelul crescut de colesterol poate fi scazut tot cu ciocolata neagra. 10 % din cantitatea de ciocolata neagra sunt fibre, necesare reducerii acestui parametru.
Ciocolata neagra, numita si ciocolata amaruie, este un amestec de cacao si unt de cacao cu zahar. Ea contine minimum 35% cacao, proportia depinzand de fabricant. Necesarul de zahar depinde de amareala varietatii de cacao utilizata.