Indulcitorii artificiali, folositi din ce in ce mai mult in bauturile si alimentele prezente pe piata alimentara, ca substitut al zaharului, ar putea creste riscul de diabet si determina schimbari metabolice, arata un studiu publicat de AFP.
Indulcitorii artificiali sunt substante ce imita gustul zaharului, dar fara calorii. Studiile efectuate in laborator evidentiaza ca acestia schimba in timp compozitia si functia florei intestinale.
Cercetatorii raman totusi prudenti, aratand ca cercetarile lor trebuie efectuate la scara mai mare, pe oameni.
Alte studii asupra indulcitorilor ajunsesera pana acum la rezultate contradictorii in privinta impactului asupra pierderii in greutate sau a tolerantei la glucoza.
‘Indulcitorii artificiali au fost introdusi masiv in alimentatie cu scopul de a reduce aporturile calorice si a normaliza nivelurile de glucoza din sange, fara a scadea pofta pentru dulciuri’, afirma cercetatorii in revista britanica Nature. Cercetarile lor ‘sugereaza insa ca indulcitorii artificiali ar fi putut contribui direct la intensificarea epidemiei pe care ar fi trebuit sa o combata’.
Experienta a constat in adaugarea a trei indulcitori din cei frecvent intrebuintati – aspartam, sucraloza si zaharina – in apa bauta de soareci, in doze zilnice admisibile si adaptate greutatii animalelor. Soarecii au dezvoltat o intoleranta la glucoza, contrar celor care nu bausera decat apa sau apa cu zahar. Experimentul a fost repetat pe alti soareci, cu doze variabile de indulcitori, cu acelasi rezultat.
Intoleranta la glucoza apare cand organismul reactioneaza mai slab la efectele insulinei, fiind nevoit sa isi intensifice eforturile pentru a controla nivelul zaharului din sange. Fenomenul este observat frecvent in starile pre-diabetice.
Banuind ca in acest fenomen este implicata flora intestinala, cercetatorii au transplantat excremente de la soareci hraniti cu indulcitori la soareci care nu mai dispuneau de bacterii in urma unui tratament antibiotic. Cei din urma au prezentat la randul lor o intoleranta la glucoza, sugerand faptul ca schimbarile intervenite in flora lor microbiana au avut impact negativ asupra metabolismului.
Cercetatorii si-au testat apoi ipoteza pe sapte voluntari care nu consumau indulcitori. Dupa ce au primit o saptamana doze admisibile de indulcitori, patru au prezentat niveluri ridicate de glucoza, precum si modificari ale florei intestinale.
Potrivit dr Eran Elinav de la Institutul Weizmann din Israel, anumite bacterii ar putea interactiona cu compusii chimici din indulcitori – care nu sunt absorbiti de intestin-, producand reactii inflamatorii ce exacerbeaza tulburarile metabolice precum intoleranta la glucoza sau diabetul. Aceste rezultate ‘trebuie sa duca la reanalizarea consumului masiv si necontrolat de indulcitori’ in societatea actuala, considera el.