Pentru ca primavara e abia la inceput, poti lua in considerare dieta pe baza de rosii, care te va ajuta sa pierzi pana la 3 kilograme in 5 zile, fara sa te infometezi. Aceste legume, consumate atat in stare cruda, cat si prin preparare termica, furnizeaza nutrienti esentiali pentru organism.
Beneficiile rosiilor pentru sanatate:
– Reglarea nivelului glicemiei in sange. Rosiile sunt o sursa bogata de crom, mineral care regleaza nivelul glicemiei in sange si inhiba pofta de alimente dulci.
– Imbunatatirea vederii. Vitamina A din rosii poate sa imbunatateasca acuratetea vederii si sa previna afectiunile vazului. Un demers stiintific de specialitate a demonstrat ca un consum regulat de rosii reduce riscul aparitiei degenerarii maculare, o afectiune grava si ireversibila a ochilor.
– Mentinerea sanatatii parului. Intrucat furnizeaza cantitati semnificative de vitamina A, rosiile sunt responsabile si pentru mentinerea sanatatii parului, ajutand podoaba capilara sa ramana rezistenta si stralucitoare.
– Prevenirea afectiunilor renale si biliare. Medicii au descoperit o legatura directa intre consumul de rosii si susceptibilitatea redusa de a dezvolta pietre la rinichi si calculi biliari, in special daca rosiile sunt consumate fara seminte.
– Mentinerea sanatatii pielii. Rosiile ajuta pielea sa isi mentina aspectul estetic. Beta carotenul din aceste legume, regasit si in alte legume precum morcovii sau cartofii dulci, au o actiune protectoare asupra pielii, in fata actiunii nocive a radiatiilor UV. De asemenea, licopenul continut de rosii incetineste procesul de imbatranire a pielii si reduce riscul aparitiei cancerului cutanat.
– Intarirea oaselor. Vitamina K si Calciul, doi nutrienti furnizati de rosii, sunt excelenti factori de fortificare si regenerare a tesutului osos. Licopenul din rosii s-a dovedit util in imbunatatirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelenta de prevenire a osteoporozei.
– Reducerea riscului de cancer. Antioxidantii din rosii, in special vitaminele A si C, combat daunele produse de radicalii liberi asupra celulelor sanatoase ale organismului.
– Reducerea intensitatii durerilor cronice. Persoanele care sufera de dureri cronice recurente produse de boli precum artrita, isi pot gasi alinarea consumand rosii in fiecare zi. Bioflavonoizii si carotenoidele din aceste fructe sunt agenti anti-inflamatori eficienti, actionand ca analgezice naturale.
– Pierderea excesului de kilograme. Intrucat contin o cantitate mare de fibre si apa, rosiile ajuta si la pierderea excesului ponderal, cu atat mai mult cu cat sunt sarace in grasimi saturate si calorii. Astfel, ele induc rapid senzatia de satietate si imbunatatesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizeaza. In plus, rosiile stimuleaza productia hormonului numit leptina, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului si reducerea greutatii corporale excedentare.
Dieta cu rosii:
Ziua 1
Mic dejun: 50 g coacaze, o piersica, 100 g struguri, un mar si 75 g iaurt degresat.
Pranz: o felie de paine neagra cu o felie de rosie, una de branza si 2 foi de salata verde.
Cina la dieta cu rosii : Fricassee de legume: 75 g fasole, ardei gras, 50 g de ciuperci, totul inabusit. Adauga o lingura de ulei de masline, apoi 25 g de spaghetti si 2 rosii. Fierbe un sos compus din 3 linguri de lapte, un ou, sare, piper si 5 g parmezan si apoi adauga-l peste restul compozitiei.
Ziua 2
Mic dejun: 50 g coacaze, o piersica, 100 g capsuni, un mar si 75 de grame de iaurt cu continut scazut de grasime.
Pranz: sandvis cu 100 g piept de pui la gratar, o rosie si cateva frunze de patrunjel.
Cina la dieta cu rosii : taie o ceapa si caleste-o cu o lingura de ulei de masline. Adauga 450 g rosii taiate, sare, piper, busuioc si apoi lasa amestecul sa fiarba timp de 20 de minute. Supa este gata.
Ziua 3
Mic dejun: o felie de paine neagra unsa cu o lingurita de unt sau 40 de grame de branza, o rosie si o cafea cu lapte.
Pranz: 50 de grame spaghetti cu sos din 5 linguri de apa, jumatate de lingurita de vegeta, 2 linguri de tomatezeama de lamaie, sare, piper, 2-3 cuisoare taiate marunt si prajite in ulei de masline. La aceasta compozitie adauga 3 cartofi tocati.
Cina la dieta cu rosii : fierbe 50 de grame de spanac. Filtreaza amestecul si adauga sare si piper. Adauga 2 cartofi feliati si 50 g de spaghetti, apoi rade branza deasupra compozitiei si lasa sa se coaca in cuptor timp de 10 minute.
Ziua 4
Mic dejun: 200 g coacaze, 100 g cereale si 75 g iaurt cu continut scazut de grasime.
Pranz: amesteca 75 g de iaurt degresat cu usturoi si ceapa taiati fin, sare, piper, 50 g de spaghetti si 100 g de rosii. La acest amestec adauga si putin dovleac cu ardei gras prajiti intr-o lingura de ulei de masline.
Cina la dieta cu rosii : taie 3 rosii si 100 g ciuperci si apoi amesteca-le cu o portie de spaghetti, o ceapa si putina branza. Pune compozitia in cuptor si apoi condimenteaza dupa gust.
Ziua 5
Mic dejun: o felie de paine neagra cu 40 g de branza, o rosie si cafea cu lapte.
Pranz: fierbe 250 ml de lapte cu 30 g spaghetti si putin zahar vanilat. Amesteca apoi cu 300 g cirese.
Cina la dieta cu rosii : taie 2 morcovi, adauga o lingura de ulei de masline si prajeste compozitia. Apoi adauga 100 ml de apa si legume la alegere si fierbe toata compozitia 5 minute. Dupa aceasta adauga 4 rosii si mai fierbe pentru inca 10 minute. La sfarsit condimenteaza cu busuioc si adauga 250 g de spaghetti fierte.