Intr-un top al celor mai bune regimuri, facut de U.S. News & World Report, dieta TLC (Therapeutic Lifestyle Changes) s-a clasat pe pozitia a doua, dupa DASH. Regimul „TLC” diminueaza consumul alimentelor ce cresc nivelul de colesterol.
In mod specific, dieta TLC cuprinde urmatoarele reguli/cerinte:
– Limita de carne, pe care o putem consuma zilnic, daca urmam regimul TLC, este de maxim 150 de grame. Se alege carnea de pui, peste si curcan, fara piele;
– Carnea din alimentatie se inlocuieste cu mazare, fasole uscata si tofu;
– Pe saptamana, putem manca maxim doua galbenusuri de oua;
– Consumul total de grasimi ar trebui sa fie de 25%-35% sau mai putin, din totalul caloriilor consumate pe zi;
– Se pot manca 2-3 portii pe zi de produse lactate cu continut scazut de grasime sau degresat;
– Grasimile saturate trebuie sa fie sub 7 % din totalul caloriilor zilnice;
– Grasimile polinesaturate (provenite din uleiurile vegetale lichide si din margarinele cu continut scazut de grasimi prelucrate) ar trebui sa fie pana la 10% din totalul caloriilor consumate pe zi;
– Grasimile mononesaturate (derivate din surse vegetale precum uleiurile din plante si alune) ar trebui sa fie sub 20 % din totalul caloriilor zilnice;
– Folositi uleiuri vegetale lichide, care sunt bogate in grasimi nesaturate (ulei de canola, de porumb, de arahide, de mssline, sofran, susan, soia, uleiuri de floarea-soarelui);
– Carbohidratii ar trebui sa nu depaseasca 50% – 60% din totalul caloriilor consumate pe zi;
– Trebuie sa consumati 20 – 30 grame de fibre pe zi si e mai bine sa alegeti paine din cereale integrale;
– Cantitatea de proteine din dieta ar trebui sa fie de circa 15%-20% din totalul caloriilor consumate pe zi;
– Continutul de colesterol ar trebui sa fie mai mic de 20 mg/zi;
– Din categoriile carne de pasare, peste, fasole uscata, oua si nuci puteti manca intre 6 si 11 portii in fiecare zi, dar in cantitati mici;
– Mancati cel putin 3 – 5 portii de fructe si legume zilnic si alegeti legume crude (morcovi, broccoli, conopida, salata verde).