Bobitele portocalii pe care le gasim de vanzare in piata, sau gata preparate in farmaciile naturiste, sunt un adavarat izvor de sanatate. Folosita ca suc, ceai, ulei ori in combinatie cu mierea de albine, catina asigura un aflux consistent de vitamine si minerale organismului.
Vitaminele B 1, B 2, PP, F, C, E, provitamina D, caroteinoizi, inclusiv beta caroten, licopen, acizi grasi nesaturati (linoleic si linolenic) se regasesc in compozitia fructelor de catina. La fel si minerale precum calciu fosfor, magneziu, potasiu, sodiu si fier.
Catina se recomanda in primul rand pentru convalescenti, copii, dar si pentru persoanele in varsta. Oricine doreste o stare de sanatate mai buna poate folosi, fara restrictii, acest fruct-minune. Se pot observa in timp scurt imbunatatiri ale aparatului circulator, dar si a vitalitatii. Uleiul de catina lupta eficient cu ulcerul gastric si duodenal, alergiile, diarea, urticaria, reumatismul, afectiunile neuroendocrinologice, circulatorii si hepatice.
Cercetatorii au demonstrat ca in maladiile canceroase, catina dubleaza efectul medicatiei, mareste imunitatea naturala a organismului si diminueaza efectele secundare nocive ale citostaticelor, precum caderea parului.
Toate astea deoarece in fructul de catina exista reversori esentiali, ce lupta impotriva celulelor canceroase.
Extractele de catina sunt imbatabile in arsuri si anumite boli de piele, precum psoriazis. Mai mult decat atat, cateva picaturi de ulei de catina, luate zilnic cu 10 zile inainte de a expunerea la soare, asigura un sejur la mare confortabil, fara arsuri.