Studiile de specialitate au aratat ca locuitorii din zona mediteraneana au o speranta de viata mai lunga si un procent mai mic al bolilor cardiovasculare si al aparitiei cancerului.
Nutritionistii au prezentat publicului principiile alimentare ale populatiei din zona, transpuse in „regimul mediteranean”.
Fiind hipocaloric in mod natural, regimul mediteranean ofera pe langa sanatate o slabire armonioasa si mentinerea unei greutati optime.
Baza acestui regim, ce presupune schimbarea modului de alimentatie, este constituita din fructe, legume, ulei de masline, peste, fructe de mare, cereale integrale, iaurt si branza, fructe si legume proaspete, miere si vin rosu.
In general, carnea de pasare, de porc si de vita sunt evitate, dar mai ales mancarea de tip fast-food.
Din punct de vedere nutritional, regimul mediteranean este complet deoarece combina o mare varietate de alimente, cu moderatie, pentru o viata activa, zi de zi. Alimentele sale de baza sunt usor de procurat, ceea ce face o dieta foarte usor de urmat:
Uleiul de masline este foarte bine tolerat de stomac si ajuta la prevenirea bolilor specifice (ulcer si gastrita), a cancerului de colon si protejeaza organismul impotriva bolilor de inima.
Cerealele integrale contin fibre ce protejeaza inima si regleaza tranzitul intestinal, previn constipatia si scad riscul de cancer colorectal.
Fructele si legumele au efect tonic prin continutul de vitamine si minerale si au putine calorii.
Vinul rosu este asociat cu prevenirea bolilor cardiovasculare. Studii recente au demonstrat ca un pahar pe zi are beneficii importante asupra intregului organism, deoarece protejeaza ficatul, opreste formarea celulelor canceroase si are efect anti-coagulant.
Pestele si fructele de mare sunt o sursa importanta de minerale (fosfor, calciu, potasiu, seleniu) si vitamine (complexul B, A si D), elemente esentiale pentru buna functionare a organismului.