Bucataria moleculara imbina gastronomia obisnuita cu fizica si chimia si este utilizata in restaurante de lux din intreaga lume.
Ideea de baza este ca orice mancare are in spate un proces chimic, intre mai multe ingrediente.
Pornind de la aceasta, prin reactii chimice, mancarurilor li se schimba textura folosindu-se de procese de macerare, caramelizare, coacere dubla etc.
Francezul Hervé This, chimist si cercetator, este primul care a lansat ideea. El demonstrat ca o formula chimica potrivita poate da nastere unor feluri de mancare gustoase.
De exemplu, utilizarea azotului lichid se foloseste pentru fabricarea rapida a inghetatei. Avantajul consta in faptul ca gheata nu mai are timp sa se formeze si rezulta o inghetata foarte buna.
Tot prin acest fel de preparare raspundem la intrebarea “cum dizolvam uleiul in apa?”
O cantitate mica de ulei se combina cu etanol (alcool pur) si se agita continutul. Dupa cateva minute, mixtura se varsa in apa curata. Compozitia se va dizolva imediat. Ulterior, alcoolul se evapora, rezultand un lichid perfect curat, fara urme de grasime, cu un usor gust de ulei.
Cei interesati pot cumpara de pe internet un kit de bucatarie moleculara ce contine echipamente care ingheata cu azot lichid sau transforma lichidul in spuma.
Cum se foloseste bucataria moleculara intr-un restaurant din Chicago