Institutele de meteorologie pot fi „batute” usor de catre persoanele care sufera de anumite afectiuni. Astfel, cei care au probleme cu articulatiile, bolnavii de astm ori alergicii isi dau seama imediat cand ceva nu este in regula in atmosfera. Acestia pot anticipa ploaia sau alte fenomene meteo.
Temperatura, presiunea si umiditatea din atmosfera sunt principalii factorii care influenteaza organismul. Unii oameni cu sensibilitate crescuta au probleme cand creste temperatura sau umiditatea, altii cand scade.
Terminatiile nervoase ale articulatiilor au receptori care simt schimbarile de presiune.
Umiditatea actioneaza asupra organismului direct prin intermediul pielii si mucoaselor, iar cresterea acesteia reprezinta un factor de activare a bolilor reumatice si ale sistemului nervos.
De asemenea, frigul pe care il resimtim favorizeaza imbolnaviri pe fond de infectii, boli acute pleurale si pulmonare, afectiuni neurovasculare, dar si forme de alergie sau dezechilibre imunologice.
Vantul puternic, rece si umed este nefavorabil copiilor, hipertiroidienilor, pe cand vantul cald si uscat afecteaza varstnicii, cardiacii si astmaticii.
Imunologii spun ca astmaticii sunt afectati in special atunci cand bate vantul cu putere, deoarece creste presiunea atmosferica si scade temperatura resimtita.
Un studiu al unor cercetatori francezi arata ca problemele de respiratie datorate poluarii cresc riscul de infarct miocardic la adultii sanatosi, care nu au suferit niciodata de boli de inima.