Potrivit Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, exista alimente care contin asa-numitele „calorii negative”. Astfel, unele alimente au nevoie pentru a fi digerate de o cantitate mai mare de energie decât cea pe care o pot ceda. Diferenta energetica necesara metabolizarii acestor alimente este preluata din rezervele lipidice continute în tesutul adipos al corpului.
Lista alimentelor ce contin calorii negative:
Fructe (se consuma dimineata, seara si între mese)
- afine, cirese, visine,prune, mere, pere, caise, mure, coacaze, merisor, banane, clementine, guava, kiwi, agrisa, smochine, papaia, piersici, pepene, ananas, zmeura, capsuni si portocale
Legume (în stare cruda, la gratar sau preparate prin fierbere la abur):
- Varza, broccoli, conopida, telina, fasolea verde, papadia, andivele, sparanghelul, vinetele, sfecla rosie, morcovi, salata, ceapa, rosii, usturoi, patrunjel, leusteanul, ardeiul iute, ardeiul gras, piperul, foile de dafin si ciupercile salbatice
De asemenea, puteti mânca si alte alimente care nu îngrasa, precum pastrav, somon, cod, macrou si sardine, preparate la gratar.