Calugarii budisti sunt cunoscuti in toata lumea pentru stilul de viata si restrictiile alimentare pe care si le autoimpun, ce le asigura o viata lunga si sanatoasa. Intr-un templu budist este respectat cu strictete regimul alimentar vegetarian. Mai mult, calugarii nu consuma radacina plantelor, prin urmare din meniu lipsesc radacinoase precum cartofii, morcovul sau ceapa, dar nu au restrictii la cereale si fructe. Alimentul de baza al calugarilor budisti este orezul, insotit de verdeturi si fructe.
Alimentatia si stilul de viata al calugarilor pune mare accent pe echilibru, cumpatarea aplicandu-se mai ales la masa. Astfel, daca ar fi sa urmati sfaturile calugarilor, va trebui sa va opriti din mancat nu atunci cand sunteti satuli, ci atunci cand muschii abdomenului incep sa se intinda. In acest context, specialistii afirma ca nu vom putea avea o digestie sanatoasa daca nu avem si energia necesara pentru acest proces, energie care va lipsi daca stomacul este suprasolicitat. Calugarii respecta si o anumita proportie atunci cand vine vorba despre ceea ce consuma. Astfel, se spune ca la o masa trebuie sa existe doua sferturi alimente solide, un sfert lichid si… un spatiu gol!
Un alt secret ce le asigura o viata indelungata este apa, care se bea dimineata, imediat dupa trezire. Aceasta este recomandata si la 20 de minute dupa orice masa, scopul fiind detoxificarea organismului si echilibrarea fluidelor din corp. Dieta budista este inspirata din stilul de viata al calugarilor budisti. Cerealele trebuie sa constituie baza fiecarei mese, asa ca cel putin 60% din meniuri au la baza orez integral, ovaz, secara si mei.
Exemplu de alimente folosite in dieta budista:
• CELE 3 ALIMENTE DE BAZA: orez, salata, mar.
• DURATA: 2 saptamani.
• KILOGRAME PIERDUTE: 4 intr-o saptamana.
Fiecare imbucatura de mancare trebuie mestecata de 50-100 de ori, iar ca bautura se recomanda ceaiul chinezesc si apa plata. Aceasta dieta nu trebuie urmata mai mult de 3 saptamani.