Oamenii de stiinta de la Universitatea din San Francisco, California, sustin ca indulcitorii din alimentele comercializate prezinta pericol pentru sanatatea publica, iar Guvernele ar trebui sa dispuna masuri pentru consumul de zahar, in acelasi mod in care reglementeaza pe cele de alcool si tutun.
Robert H. Lustig, profesor in Divizia de Endocrinologie de la Spitalul de Copii UCB Benioff, a declarat ca “exista calorii bune si calorii rele, la fel cum exista grasimi bune si grasimi rele, amino-acizi si carbohidrati buni si rai, dar de zaharul este toxic dincolo de calorii sale”.
In raportul facut de acesta impreuna cu Laura Schmidt si Claire Brindis, se demonstreaza ca zaharul alimenteaza o pandemie de obezitate si se afla in spatele a 35 milioane decese la nivel mondial, avand efect declansator in boli precum cancerul, diabetul si bolile de inima.
In SUA, aproximativ 75% din costurile de asistenta medicala sunt alocate in tratarea acestor boli si a celor asociate cu acestea.
Consumul de zahar la nivel mondial s-a triplat în ultimii 50 de ani.
Obezitatea este doar un factor vizibil al efectului toxic al consumului de zahar asupra sanatatii publice, pe langa aceasta substanta are efecte de schimbare a metabolismului, crestere a presiunii sangelui, dereglarea hormonala si deteriorarea ficatului.
Acestea sunt aceleasi tipuri de boli cauzate de alcool asupra organismului uman, spun cercetatorii, subliniind faptul ca alcoolul este distilat din zahar.
Autorii sustin ca multe dintre masurile care au fost facute in toata lumea de Guverne, pentru a reduce consumul de alcool si tutun, pot fi modele pentru micsorarea consumului de zahar.