Cum iti “sculptezi” corpul in functie de numarul de repetari

Atunci cand mergi la sala de forta, trebuie sa cunosti cateva detalii legate de numarul de repetari recomandat, in functie de scopul pe care ti-l propui.

Astfel, daca mergi la sala sa slabesti, ar trebui sa incerci sa faci repetari multe (peste 10/serie). Muschiul tau va fi supus unui efort mediu si se va tonifia iar, in paralel, vei arde calorii si vei slabi. Acest tip de antrenament trebuie combinat cu exercitii aerobice (inot, alergare, bicicleta, etc).

Daca scopul tau e legat de cresterea fortei corpului tau, atunci trebuie sa faci putine repetari (intre 1 si 4) pentru fiecare serie. Pentru a creste parametrii de forta mai rapid, poti incerca sa faci repetari fortate (dupa ce faci singur maximul de repetari, partenerul te va ajuta sa mai faci cateva repetari).

Acest tip de antrenament este foarte solicitant pentru organism, de aceea trebuie sa te asiguri ca esti incalzit bine, iar articulatiile sunt pregatite pentru acest “bombardament”.

Nu in ultimul rand, daca mergi la sala sa iti cresti masa musculara, incerca sa mentii un numar de 4-8 repetari la fiecare serie.

Nu e rau sa alternezi antrenamentele pentru forta cu cele pentru tonifiere sau masa, ele avand o complementaritate. Astfel, daca vei avea o forta mai mare vei putea ridica greutati mai mari si masa ta musculara va creste constant.

Regulile prezentate sunt cu titlu general, e posibil ca oganismul tau sa reactioneze diferit, vei putea afla asta doar experimentand la antrenamente. Succes!