Într-o analiza facuta de cercetatorii de la Scoala Harvard de Sanatate Publica in cooperare cu Universitatea de Medicina din Shenyang, ce a inclus 27 de studii internationale cu privire la aceasta substanta, s-a demonstrat cu fluorul poate afecta serios dezvoltarea mentala a copiilor.
Cercetatorii au analizat, mai intai, IQ-ul a 8.000 de copii de vârsta scolara, si au ajuns la concluzia ca nivelul ridicat de fluor din apa poate afecta negativ dezvoltarea cognitiva.
Pierderea medie a fost de doar jumatate de punct din IQ, dar unele studii au sugerat ca expunerea in mod repetat la fluor si-ar putea lasa amprenta intr-un mod toxic asupra creierului.
Astfel, copiii din zonele cu un nivel ridicat de fluor au avut scoruri semnificativ mai mici de IQ decat este normal.
Copiii tinuti sub observatie nu au avut mai mult de 14 ani.
“Fluorul pare a fi la fel de toxic ca si plumbul, mercurul, si alte otravuri care cauzeaza scaderea coeficientului de inteligenta. Efectul fluorului din ziua de azi poate prea mic, dar graficului inteligentei mondiale poate scadea drastic, tinand cont ca puterea creierului urmatoarei generatii este cruciala pentru noi toti”, a spus Philippe Grandjean.
Fluorul este intens utilizat in industria stomatologica, intrucat intareste smaltul dintilor ceea ce, spun specialistii, inseamna mai putine carii.