Grasimile, prieten si dusman

Hulite de toata lumea, fiind considerate principalele „vinovate” pentru supraponderabilitate, grasimile (lipidele) reprezinta cea mai eficienta modalitate a organismului de a depozita energia. Un gram de lipide genereaza 9,3 kilocalorii, in comparatie cu aproximativ 4 kcal/g, valoarea medie pentru proteine si carbohidrati.

Lipidele exista in organism sub mai multe forme, cum ar fi trigliceridele, acizii grasi liberi, fosfolipidele si steroizi.

Alannah DiBona, nutritionist din Boston a spus ca „organismul fara grasimi este incapabil sa absoarba un procent suficient de substante nutritive necesare supravietuirii. In plus, privarea de grasimi perturba mesajele dintre neurotransmitatori, ducand la tot felul de rateuri neuronale în organism! In timp ce grasimi bune si grasimi rele nu exista, consumul unor grasimi in cantitati corespunzatoare poate ajuta de fapt la pierderea în greutate si la optimizarea colesterolului”.

Dieteticianul american Andy Bellatti a vorbit despre acest subiect. El a spus ca “un aport bun de grasimi sanatoase este benefic pentru sanatatea cardiovasculara. Prioritizarea grasimilor monosaturate (avocado, masline, nuci, migdale, alune) si omega-3 (seminte de canepa, legume de mare, somon), precum si consumul de ulei de cocos si ciocolata neagra (cu 80% cacao sau mai mult) iti ofera sanatate pentru organismul tau”.

 

 

Sanatate Curata a etichetat articolul ”Grasimile, prieten si dusman”:
, , ,
Autorul a scris 324 articole