Regimul de slabire „ora exacta”

ora-exacta.euDieta „ora exacta” se bazeaza in principal pe servirea meselor la ore fixe, si functioneaza pe principiul ca alimentele sunt asimilate diferit in anumite momente ale zilei.

Astfel, micul dejun trebuie luat pana la ora 9.00 si sunt permise grasimile si zaharurile. Pot fi consumate lapte sau iaurt cu cereale, branza, paine graham, unt si ceai neindulcit.

Gustarea (ora 10.30): un fruct la alegere.

Pranzul (ora 13.00) contine un singur fel de mancare cu carbohidrati, pentru ca in acest moment al zilei organismul are nevoie de ei si ii digera mai bine. Se poate consuma, de exemplu, o ciorba de legume sau mancare de orez cu linte.

Gustarea de la ora 16.00 poate contine un patrat de ciocolata neagra sau doua fructe uscate, intrucat abia in acest moment corpul tau are nevoie de ceva dulce.

Cina trebuie luata pana la ora 18.00 si se bazeaza pe aportul de proteine. Este o masa usoara, deoarece, in acest moment, procesul digestiv nu mai este la fel de intens ca in timpul zilei. Poti consuma carne slaba sau peste, gatite la gratar, fierte sau la abur.

O alta recomandare specifica acestui regim este respectarea ritmului organismului si corelarea lui cu cel al naturii. Cu alte cuvinte, trebuie sa consumi alimentele (fructele si legumele) specifice fiecarui sezon de vara/iarna. Unii autori sunt de parere ca dieta „ora exacta” nu este un simplu mod de slabire, ci poate constitui un adevarat stil de viata prin care se pot arde caloriile fara a priva organismul de substantele de care are nevoie.

Argumente pro si contra dietei „ora exacta”

Pro:

  • regimul presupune 3 mese principale si 2 gustari zilnic, la ore fixe, cu mic dejun important;
  • se pot consuma alimente din toate grupele (proteine, glucide, lipide);
  • concentrarea meselor bogate in prima parte a zilei, cand organismul utilizeaza caloriile, evitand acumularea de grasimi;
  • cina saraca din punct de vedere caloric si la distanta de momentul somnului.

Contra:

  • nu exista o limitare clara a cantitatilor consumate;
  • persoana care se decide sa urmeze o astfel de dieta trebuie sa isi schimbe obiceiurile alimentare pe timpul regimului in mod radical.