Mitul multivitaminelor, spulberat de cercetatori

Femeile care iau multivitamine nu traiesc mai mult decat cele care nu iau pastile! Ba mai mult, ar putea muri mai devreme, evidentiaza un studiu facut de cercetatorii americani si publicat in Archives of Internal Medicine. Studiul a implicat aproximativ 39.000 de femei, cu varste cuprinse intre 55 si 69 de ani, ce au fost urmarite timp de 19 ani. Cercetatorii au aflat astfel ca femeile ce au consumat frecvent multivitamine au avut un risc mai mare de deces, decat cele care au neglijat acest aspect.

Acest lucru a fost constatat si pentru femeile care au luat în mod regulat fier, vitamina B6, acid folic, zinc, magneziu si cupru. In fapt, din cele 15 suplimente analizate, doar calciul a fost asociat cu un risc mai mic de deces. Studiul a constatat doar o legatura între vitamine si un risc crescut de deces, dar nu a dovedit ca suplimentele provocat moartea. Autorii spun motivele din spatele concluziile lor nu sunt clare. “Am vazut un risc crescut de mortalitate totala, dar nu stim cu adevarat care este motivul”, a declarat autorul Jaakko Mursu, de la Universitatea din Minnesota.

Intr-un comentariu care merge în paralel cu studiul, dr. Goran Bjelakovic de la Universitatea din Nis din Serbia, si Dr. Christian Gluud de Universitatea din Copenhaga, din Danemarca, spun ca multi oameni continua sa aiba ideea gresita ca, daca un supliment de vitamine este bun, atunci mai multe vor fi si mai bune. “Pana de curand, datele disponibile cu privire la efectele adverse ale suplimentelor alimentare au fost limitate si subraportate. Nu putem recomanda utilizarea de vitamine si suplimente minerale, ca o masura preventiva, cel putin nu la o populatie bine hranita”, au spus cercetatorii.

Sanatate Curata a etichetat articolul ”Mitul multivitaminelor, spulberat de cercetatori”:
, ,
Autorul a scris 324 articole