Vezi ce risti daca stai prea mult pe scaun sau canapea

Stai intr-un scaun de birou sau pe canapea mai mult de sase ore pe zi? Ai atunci de ce sa te ingrijorezi: cercetatorii au descoperit ca riscul de boli de inima creste in aceste conditii cu pana la 64 la suta. Esti, de asemenea, mai expus riscului pentru anumite tipuri de cancer.
Asta e vestea proasta. Vestea buna e ca este usor sa contracarezi, indiferent cat de lenes esti.
Sa incepem cu elementele de baza. Pur si simplu, corpul uman nu este conceput pentru a sta toata ziua. In ziua de azi, unii oameni stau pe scaunul de la birou si masina pana la 15 ore.

Trebuie sa stii ca imediat dupa ce te asezi, activitatea muschilor incetineste si rata de ardere a caloriilor scade la o calorie pe minut! Nu mai mult de doua saptamani de „lene maxima” iti vor reduce considerabil rezistenta fizica, ce se va vedea inclusiv cand urci sau cobori scarile blocului.

Daca stai 24 de ore in pat si pe scaun, va confruntati cu o reducere de 40 la suta a absorbtiei glucozei, ceea ce poate provoca in cele din urma diabet.
Daca te hotarasti sa iei aceste informatii in serios, in termen de cinci zile de schimbarea stilului de viata sedentar, corpul tau creste concentratia plasmatica a trigliceridelor (molecule grase), colesterolului LDL (colesterol rau alias) si rezistenta la insulina.

Concluziile sunt simple: miscare, miscare si iar miscare. Daca te iei cu treaba si uiti sa te ridici de pe scaun, un reminder la telefon din ora in ora te va ajuta sa iti amintesti ca o mica plimbare nu numai ca iti va dezmorti muschii si oasele, ci vei reveni la munca mai proaspat si mai binedispus.

Sanatate Curata a etichetat articolul ”Vezi ce risti daca stai prea mult pe scaun sau canapea”:
, , , , , , ,
Autorul a scris 324 articole