Pofta de mancare este dependenta de numerosi stimuli psihologici si fizici. Mai mult decat atat, stresul, deficitul de minerale, dar si scaderea glucozei din sange ne „impinge” spre frigider.
Atunci cand nivelul de zahar din sange scade, creierul trimite semnale corpului, indicand acest lucru. Acesta determina o pofta de alimente pe fondul unei stari de oboseala si iritabilitate.
In aceste momente veti avea falsa impresie ca mancand va veti simti mai bine. Ora 16 este de obicei un punct critic al acestei nevoi de a manca.
Pentru a evita poftele:
Corpul trebuie sa fie hidratat, avand nevoie de aproximativ doi litri de apa pe zi.
Incercati sa stabiliti daca poftele apar atunci cand sunteti plictisit sau deprimat. Daca raspunsul este da, concentrati-va atentia la alte lucruri interesante timp de 10-15 minute, pana cand dispare pofta.
Una din metodele eficiente de stabilizare a zaharului din sange se face prin consumul de morcov si seminte de dovleac.
De asemenea, fasolea, soia, varza de Bruxelles si varza rosie reduc pofta de mancare, gratie unor compusi de tipul tiocianatilor.
Nu in ultimul rand trebuie sa evitati alimentele de genul produselor de patiserie, chips-uri si dulciuri.