Va puteti imagina o dieta in care aveti voie sa mancati orice? Dieta Montignac ne demonstreaza ca nu este necesar sa ne abtinem de la nimic pentru a slabi. Tot ce trebuie sa facem este sa imbinam alimentele in functie de continutul lor in glucide, lipide si proteine. Exista doar doua reguli pentru o dieta sanatoasa: sa mancam trei mese pe zi si sa nu amestecam glucidele cu lipidele la aceeasi masa.
Dieta Montignac desfiin?eaz? teoria caloriilor. Michel Montignac explic? c? teoria caloriilor presupune ca sc?derea necesarului caloric de la 2500 la 2000 de calorii v? duce automat la o sc?dere în greutate.
Cele 2 principii ale metodei Montignac
Primul principiu consta in demonstrarea ineficientei dietelor hipocalorice. Montignac recomanda eliminarea alimentelor cu un indice glicemic mare (de exemplu cartofi, morcovi, sfecla) care favorizeaza o productie mare de insulina ce are ca urmare un surplus de energie, care se transforma in grasime.
Al doilea principiu se bazeaza pe alegerea alimentelor in functie de valoarea lor nutritionala:
– Glucidele indicate (zaharurile si carbohidratii) sunt cele cu un indice glicemic scazut si foarte scazut;
– Lipidele se vor alege in functie de natura acizilor grasi:
– acizii grasi polinesaturati omega 3 (care se gasesc in peste) si acizii grasi mononesaturati (ulei de masline) sunt cei mai indicati;
– acizii grasi saturati (untul, grasimea din carne) vor fi evitati;
Proteinele vor fi alese in functie de originea lor (vegetala sau animala) si de modul in care actioneaza asupra organismului.
Exemplu de reteta dupa dieta Montignac:
Salata verde cu pui
Aceasta salata verde cu pui este in acelasi timp un mod de a manca sanatos si de a ne mentine silueta. Salata verde cu pui are calorii putine dar are vitamine si minerale.
1 salata verde
300 g fasole verde
3 rosii
2 piepti de pui
1 legatura patrunjel
2 linguri ulei de masline
sare si piper dupa gust
Se spala carnea, se condimenteaza cu sare si piper, se taie in bucati mici, de 1cm latura si se pune pe gratar sau in teflon la prajit cam 10 minute, amestecandu-se din cand in cand;
Separat se spala, se curata, se taie in jumatate pe lat si se fierbe fasolea verde in apa cu sare, se scurge si se raceste;
Pe un platou se pun felii de salata, frunze de patrunjel, fasolea verde si rosiile taiate in sferturi sau rondele;
Se pun pe deasupra bucatile de pui si se stropeste totul cu ulei, eventual piper.