Cafeaua, prieten sau dusman?

O dimineata in care ceasul desteptator a sunat devreme poate fi infrumusetata de o ceasca fierbinte de cafea. Cercetarile facute cu privire la aceasta bautura sunt nenumarate si, de multe ori, contradictorii. Iata cateva dintre ele:

Studii recente atesta faptul ca aceasta bautura are efecte benefice asupra organismului in cazul în care este consumata in cantitati moderate, maximum dou? sau trei cesti pe zi. Cafeaua contine antioxidanti care impiedic? distrugerea celulelor si aparitia diverselor boli. Cafeina, principala substanta din compozitia bobului de cafea, are efecte benefice asupra sistemului nervos, reduce pe moment starea de oboseala, imbunatateste digestia si activitatea intelectuala.

Investigatii conduse de cercetatori din Spania si Harvard Medical School sugereaza ca bautul cafelei scade riscul mortalitatii. Cercetatorii au comparat datele de evolutie a unor pacienti. Cei care consumau cafea zilnic au prezentat ameliorari in cazul evolutiei unor boli si un risc de mortalitate mult mai scazut.

Cercet?torii de la Harvard au stabilit ca barbatii care beau circa 6 cesti de cafea pe zi reduc riscul de a contracta cancer de prostata, comparativ cu cei care nu obisnuiesc s? consume cafea.

Cafeaua intr-adevar creste usor tensiunea, insa in niciun caz intr-atat incat sa produca probleme hipertensionale, ba chiar studii recente demonstreaza ca are efecte protectoare cardio-vasculare (consumul moderat de 2-4 cesti de cafea pe zi).

Cafeaua ambalata in capsule, care se poate prepara numai la expresor, este mai toxica decat cafeaua normala sau cea decofeinizata, arata un studiu recent efectuat la Universitatea de la Barcelona. Cafeaua espresso contine concentratii mari de furan, o substanta toxica produsa in timpul tratamentului termic al unor alimente si care s-a dovedit a fi cancerigena la testele pe animale.

Pe de alta parte, cafeaua ar fi primul factor care sporeste riscul de declansare a atacurilor cerebrale, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii din Olanda.