In limba greaca, macrobiotic inseamna “viata lunga”.
Parintele dietei macrobiotice este japonezul George Ohsawa, ce a testat, bolnav fiind, un regim strict, compus din orez brun, alge marine si apa.
In aceasta dieta mai sunt recomandate pentru consum cerealele integrale, legumele si pestele, dar si un continut ridicat de fibre.
Filozofia regimului are la baza conceptul oriental yin-yang, doua forte opuse si complementare care echilibreaza organismul, in special prin dieta.
Principalele reguli:
- Cerealele integrale alcatuiesc in general intre 50 si 60% din fiecare masa.
- Se consuma una sau doua castroane de supa pe zi.
- Legumele crude sau fierte in abur alcatuiesc 25-30 % din doza zilnica a dietei macrobiotice.
- Pestele si fructele de mare in cantitati mici sunt permise de cateva ori pe saptamana. Carnea de porc sau vita, carnea de pui, ouale si lactatele trebuie evitate. Pestele sau fructele de mare pot fi consumate cu hrean, ghimbir, mustar, pentru a ajuta corpul sa se detoxifieze.
- Se pot manca seminte, nuci sau alune cu moderatie.
- Legumele inrudite cu fasolea reprezinta 10% din dieta zilnica.
- Fructele pot fi consumate de mai multe ori pe saptamana.
- Deserturile sunt permise de doua ori pe saptamana.