Riscul de a lua o boala din oua este foarte scazut. Cu toate acestea, elementele nutritive ce fac din ou un aliment de inalta calitate pentru oameni sunt, de asemenea, un mediu de crestere bun pentru bacterii.
Interiorul unui ou a fost considerat mult timp un mediu aproape steril. Asta pana cand, in ultimii ani, bacteria Salmonella enteritidis a fost gasita in interiorul unui numar mic de oua.
Oamenii de stiinta estimeaza ca, in medie, in SUA doar unul din 20.000 de oua ar putea contine bacterii.
Probabilitatea ca un ou sa contina Salmonella enteritidis este extrem de mica – 0,005%. La aceasta data, daca sunteti un consumator mediu, ati putea intalni un ou contaminat odata la 84 de ani.
De asemenea, alte tipuri de microorganisme ar putea fi introduse in organism impreuna cu murdaria de pe coaja unui ou. In SUA, cojile de oua sunt spalate si dezinfectate, pentru a elimina toate riscurile posibile.
In eventualitatea in care un ou contine bacterii, puteti elimina riscul prin fierberea corespunzatoare. Mai mult, va puteti proteja pe dumneavoastra si familia aruncand ouale murdare, crapate si asigurandu-va ca se utilizeaza bunele practici de igiena, inclusiv spalatul pe maini in mod corespunzator.