Secretele longevitatii

Conform National Geographic, cei mai multi oameni care traiesc peste 100 de ani se afla in insula Ikaria, din Grecia.

Reporterul Dan Buettner a stat 15 luni in Ikaria si a aflat secretele sanatatii si longevitatii locuitorilor de aici.

In Ikaria, secretul sta in pastrarea obiceiurilor culinare sanatoase, insula fiind mai izolata, iar aici nu au aparut inca restaurante fast-food sau alimente semipreparate.

Dieta locala se bazeaza pe legume si mai putina carne sau zahar. Un asemenea regim de viata creste cu pana la 6 ani speranta de viata.

Un alt secret este uleiul extra virgin de masline, care insoteste orice masa din aceasta insula. Se stie ca acest ulei este un puternic antioxidant, care reduce riscul de cancer sau boli cardiace.

Locuitorii din Ikaria consuma saptamanal lapte de capra. Este mai usor de digerat decat laptele de vaca si contine o substanta care reduce nivelul de hormoni de stres din organism.

Din acest lapte se prepare si multe branzeturi, totul este 100% ecologic, cresterea caprelor fiind una din principalele ocupatii ale localnicilor.

Plantele sunt remedii importante in aceasta insula, in special ceaiurile, care scad tensiunea si reduc riscul de dementa sau de infarct.

Miscarea zilnica nu este o problema pentru ikarieni. Cum insula are un relief muntos, toti locuitorii, chiar si batranii, au parte de exercitii fizice moderate chiar daca merg numai pana la magazin sau la cafenea, sa discute cu prietenii.

Un alt secret este siesta de la miezul zilei. Numai 30 de minute de somn ajuta la reducerea stresului si la sanatatea inimii. De aceea, turistii nu trebuie sa se mire daca dupa ora 13.00 magazinele sunt inchise si strazile pustii.

Poate cel mai banal secret, dar si cel mai greu de urmat este faptul ca in Ikaria oamenii nu se grabesc. Nu poarta ceasuri si nu este o problema daca cineva intarzie la vreo intalnire.

Timpul petrecut alaturi de familie si prieteni este insa nepretuit. Studiile au demonstrat ca aceste activitati ajuta la scaderea riscului de depresie sau de ingrasare.

Potrivit lui Buettner, genele influenteaza sanatatea noastra numai in proportie de 20%, in rest conteaza stilul de viata. (sursa: National Geographic)

Sanatate Curata a etichetat articolul ”Secretele longevitatii”:
, ,
Autorul a scris 324 articole