Semintele de chia, beneficii pentru sanatate

Semintele de chia cresc in sudul Mexicului si fac parte din familia mentei. Chia compunea dieta de supravietuire a aztecilor, in contextul in care ofera un procent ridicat de fibra, calciu, fosfor, magneziu, mangan, fier, zinc si contine mai multe proteine decât cerealele.

Chia este foarte bogata in acizi grasi omega 3, mult mai mult decat semintele de in. Un alt avantaj pe care-l are fata de semintele de in este acela ca sunt atat de bogate in antioxidanti incat semintele nu se deterioreaza si pot fi pastrate pentru perioade mai lungi de timp.

Proprietatile semintelor de chia sunt nenumarate. Acestea au de 30 ori mai multi antioxidanti decat afinele, de 6 ori mai mult calciu decat laptele integral, de 3 ori mai mult fier decat spanacul, de 15 ori mai mult magneziu decat in broccoli, de 8 ori mai mult omega 3 decat somonul, cu 50% mai mult acid folic decat sparanghelul, cu 25% mai multe fibre decat inul.

Sunt foarte bune pentru diabetici, atat prin indicele glicemic mic, cat si prin faptul ca imprima o digestie lenta.

Semintele de chia sunt bune si pentru cei care fac sport. Inainte de antrenament sau competitie sportiva in care aveti nevoie sa fiti hidratat, beti seminte de chia inmuiate in apa pentru ca hidrateaza bine organismul. Semintele de chia sunt folosite de atleti pentru rezistenta si hidratarea pe care le-o ofera, inhiba apetitul, ajutand astfel la scaderea in greutate, scade nivelul colesterolului rau.

Acestea contin substante mucilaginoase care, umezite, isi maresc considerabil volumul si pot absorbi o cantitate de apa de pana la 12 ori mai mare decat greutatea lor. Din acest motiv, consumul de seminte de chia ajuta la retinerea apei in tesuturi, mentinand organismul hidratat pentru mai mult timp si regland absorbtia substantelor nutritive si a fluidelor in organism.

De asemenea, semintele de chia sunt bogate in proteine si acizi grasi esentiali Omega-3 si Omega-6, care sprijina buna functionare a inimii, faciliteaza transportul oxigenului catre celule, tesuturi si organe, ajuta la o buna absorbtie a vitaminelor liposolubile A, D, E si K, iar in combinatie cu proteinele si colesterolul formeaza membranele celulare.

Contin, de asemenea, trigliceride benefice cu lant lung, in proportia corecta pentru a reduce colesterolul pe peretii vaselor sangvine. O lingura de seminte de chia asigura energia necesara unei persoane pe durata intregii zile.

Prajite, au gust placut, asemanator nucilor, iar macinate pot fi utilizate la prepararea biscuitilor sau a supelor.

In amestec cu apa, formeaza in stomac o substanta gelatinoasa, o adevarata bariera fizica intre carbohidrati si enzimele care ajuta la digestia lor, ceea ce intarzie transformarea carbohidratilor in zaharuri si implicit creste rezistenta organismului la efort.

Spre deosebire de proteinele din alte cereale, cele din semintele de chia sunt complete, deoarece contin aminoacizii esentiali in proportii echilibrate.

Dr. Sport a etichetat articolul ”Semintele de chia, beneficii pentru sanatate”:
, ,
Autorul a scris 20 articole