Detoxifierea ficatului trebuie facuta periodic, mai ales in ritmul vietii actuale, cand stresul si oboseala ne guverneaza existenta. Conditiile de mediu in care traim, poluarea, alimentatia nesanatoasa isi aduc contributia la incarcarea organismului cu toxine. Principalul organ afectat de stres, oboseala, alimentatie nesantoasa este ficatul, numit si laboratorul organismului. Acesta va da semne de obosealasi va afecta bunul mers al intregului organism. Rolul ficatului in organismul nostru este acela de a filtra substantele toxice, prevenind astfel aparitia bolilor. Un ficat sanatos inseamna un organism lipsit de toxine, un organism sanatos. Potrivit specialistilor, ficatul detoxifica in fiecare minut doi litri de sange.
Ideal ar fi sa putem elimina din viata noastra stresul, oboseala si poluarea, dar cum acest lucru este aproape imposibil, putem lua masuri pentru detoxifierea ficatului. Buna functionare a ficatului este data de un stil de viata sanatos, care include o alimentatie adecvata si un repaus zilnic, de minim 8 ore. Fructele, legumele proaspete, cerealele integrale, ceaiurile naturale obtinute din plante medicinale reprezinta o adevarata infuzie de sanatate pentru ficat. Prin substantele continute se accelereaza regenerarea celulara si se ofera organismului doar nutrienti valorosi. Produsele de origine animala ofera grasimi si proteine importante pentru buna functionare a organismului daca sunt consumate in cantitatea si compozitia corecta. Se recomanda consumarea lactatelor si branzeturilor cu un continut scazut de grasimi, obtinute prin procesul de fermentatie naturala, care nu contin chimicale. Carnea trebuie consumata cu moderatie. Mancati doar carne cu un continut redus de grasimi, gatita intr-un mod mai dietetic, fara adaos de ulei sau grasime. In comert gasim vase de gatit care permit pregatirea legumelor si a carnii intr-o maniera sanatoasa, in suc propriu, fara grasime.
Curele pentru detoxifierea ficatului sunt recomandate cel putin de doua ori pe an, in cazul acelor persoane carora le vine greu sa se adapteze la un stil de viata mai sanatos. Eliminand toxinele din organism preintampinam aparitia unor boli grave de ficat ca hepatita virala, hepatita cronica, litiaza biliara, ciroza sau cancerul hepatic. Dar cum ne dam seama ca ficatul nostru este obosit si stresat? Printre simptomele bolilor de ficat se numara: oboseala cronica, stare generala de apatie, infectii urinare frecvente, constipatia, apartia pungilor sub ochi, tulburari de menstruatie si o coloratie diferita a tenului, care capata o nuanta galbuie. Aparitia acestor simptome impune consultul medical.Toate afectiunile mentionate mai sus pot fi agravate de consumul de alcool, fumatul si consumul excesiv de cafea. In afectiunile hepatice, abuzurile de orice natura trebuie evitate.
Detoxifierea ficatului poate fi accelerata cu ajutorul unor plante medicinale, fructe si legume. Armurariu este o planta care stimuleaza regenerarea hepatica si protejeaza membrana celulei hepatice. Aceasta planta intensifica functia ficatului de a metaboliza si elimina din organism alcoolul si substantele chimice continute de alimente si medicamente. Armurariu este foarte eficient in combaterea oboselii cronice. Produsul se gaseste in magazinele naturiste, sub forma de pulbere sau ceai. O cura cu armurariu dureaza pana la 14 zile, timp in care se administreaza 2-3 lingurite de pulbere pe zi sau se beau trei cani de infuzie pe zi.
Un ajutor pretios in detoxifierea ficatului este dat de papadie, o planta cunoscuta de toti, cu deosebite proprietati antioxidante si detoxifiante. Frunzele proaspete de papadie pot fi consumate sub forma de salata.Tinctura de papadie imbunatateste functia hepatica si activitatea bilei. Cura cu tinctura de papadie dureaza 4 saptamani, timp in care se administreaza 15-20 picaturi de 2-3 pe zi. Ceaiul de anghinare este recomandat in cazurile de insufiecienta hepatica, hepatita si dischinezie biliara. Pentru rezultate optime, se administreaza 2-3 cani de infuzie de anghinare tip de 2 saptamani. Planta stimuleaza activitatea ficatului, bilei, pancreasului si a intenstinului subtire, acele organe responsabile de eliminare toxinelor din organism.
Printre frunctele si legumele recomandate in curele pentru detoxifierea ficatului sunt merele, citricele, strugurii, sfecla rosie, ridichea neagra si varza. O lingurita de miere de albine consumata inainte de masa face minuni. Uleiul de masline sau uleiul de porumb obtinut prin procedeul presarii la rece, consumat in stare cruda stimuleaza activitatea hepatica si biliara, avand un puternic efect antioxidant.
Prin detoxifierea ficatului substantele nocive din organism sunt eliminate si favorizam regenerarea celulelor hepatice. Curele de detoxifiere pentru a avea rezultatele dorite trebuie sa dureze cel putin 30 de zile, timp in care regimul de viata se schimba in totalitate. Din alimentatia zilnica vor fi eliminate in totalitate grasimile animale si vegetale, prajelile, alimentatia de tip fast food, baturile carbogazoase, alcoolul si tutunul; numarul de cafele baute zilnic se reduce, ele fiind inlocuite cu ceaiuri din plante medicinale. Se recomanda consumul zilnic a patru fructe si patru legume in stare proaspata. Cantitatea de apa bauta zilnic este foarte importanta pentru eliminarea toxinelor din organism. Se incearca evitarea excesului de medicamente in timpul curei, exceptie de la aceasta regula fac persoanele care se afla sub tratament.