Medicina naturista

Bolile au existat de la aparitia omului pe Pamant. Durerea, principalul semn al bolii, a fost contracarata din cele mai vechi timpuri cu mijloacele avute la dispozitie.

La animalele bolnave se inregistreaza comportamente care pot fi incadrate printre activitatile tamaduitoare. Astfel, mamiferele obisnuiesc sa-si linga ranile (prin care se realizeaza si o dezinfectie datorita antibioticelor din saliva), isi expun la soare partile suferinde, in caz de indigestie iar carnivorele consuma iarba.

Exista insa o deosebire esentiala intre actiunile vindecatoare din lumea biologica si cele din medicina umana.

Cele din prima categorie sunt instinctive, fiziologice in timp ce actiunile medicinei umane se bazeaza pe constiinta, gandire, strategie.

Exista trei izvoare principale pentru studiul medicinei preistorice:

  • paleopatologia: (patologia veche) studiaza urme ale proceselor de vindecare si procese patologice conservate pe scheletele vechi, preistorice, studiate cu mijloace moderne de investigare. Principala sursa de informatie privind aceasta perioada o constituie analiza oaselor fosile. Paleopatologia ne arata bolile de care a suferit omul primitiv dintre care cele mai multe exista si astazi.

S-au evidentiat leziuni de tip reumatismal, de tip osteomielitic, leziuni osoase tuberculoase, luetice, leziuni de tumori osoase (osteosarcoame), tuberculoza, sifilis, fracturi, dar si primele forme de interventii chirurgicale cum ar fi trepanarea si amputarea.

  • arheologia medico-istorica: cerceteaza obiecte ce au legatura cu igiena si practica medicala, instrumentarul medical, obiectele magice etc.
  • etnoiatria: studiaza conceptele si practicile medicale ale unor populatii aflate in prezent pe treptele inferioare ale dezvoltarii sociale (triburi din Amazonia, Australia, Polinezia).

Natura ne pune la dispozitie zeci, sute, chiar mii de remedii pentru majoritatea afectiunilor de care suferim, dar si ingredientele necesare pentru prepararea lor.

Tratamentele si terapiile naturiste sunt impartite in mai multe categorii, in functie de ingredientele principale folosite pentru prepararea remediilor. Principalele categorii sunt:

  • Apiterapia (bazata pe miere, polen, propolis, ceara, laptisor de matca, venin)
  • Argiloterapia ( tratarea diverselor afectiuni folosind cure, cataplasme cu argila)
  • Balneoterapia (crenoterapia, hidroterapia, kinetoterapia, silvoterapia)
  • Reflexoterapia (acupunctura, masaj, presopunctura)
  • Talasoterapia (apa marii, soarele, namolul, climatul marin)
  • Terapii energetice (bioenergoterapia, homeopatia, practica TAO, Yoga)
  • Alte terapii (aromoterapia, cromoterapia, dietoterapia, fitoterapia, gemoterapia, meloterapia, sacroterapia, etc.)
Sanatate Curata a etichetat articolul ”Medicina naturista”:
, ,
Autorul a scris 324 articole