Creatina a deschis un nou drum in anii ’90 in lumea sportiva. Sportivii care au testat substanta au obtinut rezultate spectaculoase în mod natural iar creatina a adunat in timp tot mai multi adepti.
Cum functioneaza
Cantitatea de creatina din muschi este responsabila pentru livrarea fosfatilor necesari regenerarii energiei consumate, fiind o rezerva de energie celulara pentru contractiile musculare. Pe deasupra, creatina creste volumul celular accelerand sinteza proteinelor si conduce la cresterea spectaculoasa a masei musculare dar si a fortei sportivului, avand totodata efecte benefice asupra sanatatii. Dezvoltarea musculara reprezinta rezultatul procesului alternativ de sintetizare de proteine (sau faza anabolica) si degradare proteica (sau catabolism). Cresterea se petrece cand balanta este pozitiva sintezei, adica atunci cand cantitatea de proteine care se fabrica este mai mare decat cea care se degradeaza.
Studii referitoare la creatina
Un studiu care a durat trei ani si-a propus verificarea unor efecte secundare ale creatinei pe un grup de practicanti de fotbal american, care au primit acest supliment. Concluzia studiului arata ca nu a fost observat nici un efect secundar.
O alta cercetare ce a durat patru ani, publicat in Medicine and Science in Sport and Exercise gasea rezultate similare. Un alt studiu publicat in revista International Journal of Sport Medicine arata de asemenea ca efectele secundare ale creatinei sunt rare. Un grup de 175 sportivi au primit fie 10 grame de creatina zilnic, fie un placebo (substanta fara efect) pentru o perioada de aproximativ un an de zile. In afara de cateva cazuri de greata si diaree, nu au fost remarcate alte probleme.
Efect terapautic
In prezent se testeaza posibilitatea de a utiliza creatina cu scop terapeutic în cazul bolilor musculare, neuromusculare, neurologice si neurodegenerative.
Creatina are un efect protector asupra inimii, muschilor si este benefica in bolile neurologice. Administrarea creatinei timp de cateva luni atat la barbati, cat si la femei cu un nivel crescut al colesterolului a redus nivelul sanguin al VLPL (very low density lipoprotein, asa-zisul colesterol “rau”) cu aproximativ o treime.
Cum se utilizeaza
Doza optima de creatina recomandata de specialisti, in folosirea ca supliment nutritiv este de 20 grame pe zi timp de patru cinci zile, urmate de o doza de intretinere de doua-cinci grame pe zi pentru a se mentine un nivel optim de creatina in muschi. Cele mai noi studii arata ca o alta alternativa de administrare a creatinei consta intr-un aport de trei grame zilnic timp de o luna.