In urma unui studiu complex facut de National Center for Biotechnology Information din SUA a rezultat ca tataneasa contine “alcaloizi de pirolidizina”, cunoscuti ca fiind toxici pentru ficat.
Cercetatorii americani au achizitionat din mai multe locatii acest produs si au efectuat teste de verificare a compozitiei. In urma acestora, recomandarea a fost ca populatia sa evite sa foloseasca ceaiuri de plante ce contin tataneasa.
Mai mult decat atat, exita cercetari referitoare la faptul ca, in urma testelor facute pe cobai, jumatate din acestia au dezvoltat tumori ale ficatului, dupa ce au ingerat aceasta planta o perioada mai lunga de timp. De asemenea, ingestia de tataneasa poate duce la ocluziunea venoasa a ficatului, o afectiune extrem de grava, momentan netratabila. alcaloizii de pirolizidina sunt dovediti carcinogeni. Doze periculoase sunt secretate chiar si in laptele animalelor care pasc aceasta planta, care pentru rumegatoare este inofensiva.
Tari precum Franta si Germania, au interzis folosirea produselor din tataneasa pentru uz intern.
In Romania, tataneasa se vinde “la liber”. Plafar, cel mai mare producator de plante medicinale, vinde catre populatie ceaiuri ce contin tataneasa, pe care le recomanda ca fiind “calmant gastric”.
Toate partile plantei contin alcaloizi, concentratia mai mare fiind in radacina in perioada de repaus vegetativ. Astfel consumand laptele contaminat riscati sa va puneti serios sanatatea in pericol. Carnea animalului sacrificat care a consumat tataneasa recent de asemenea contine doze ridicate de alcaloizi, iar consumul nu este indicat, chiar daca carnea va fi preparata termic. In tari civilizate (nu e cazul Romaniei) aceasta planta este starpita din culturi, tocmai din cauza riscurilor pentru sanatatea umana.