Alegeti corect tipul de paine, pentru o “sanatate curata”

Prezenta pe masa fiecarei familii, painea are influenta asupra sanatatii fiecaruia dintre noi. Putem consuma fara restrictii acest aliment, cu conditia sa alegem produsul potrivit. Preferabil e sa evitam painea alba, ce este considerata cea mai nociva dintre toate produsele fainoase. Nutritionistii va sfatuiesc sa alegeti painea facuta din faina integrala sau faina cu multicereale. Vezi care sunt tipurile de paine sanatoase.

Painea alba este facuta din faina rafinata (alba), continand doar partea centrala a bobului de grau (endosperm). Fiind mai saraca în fibre, este mai bine tolerata la nivel digestiv, dar si mai putin bogata în minerale si vitamine. Painea alba are în jur de 270 kilocalorii la 100 grame. Aceasta este gustoasa, dar deloc hranitoare. Are doar amidon, element care atunci cand ajunge în tubul digestiv este foarte repede transformat în glucoza si ca efect negativ, creste glicemia si poate genera  diabet de tip 2 ori obezitate.

Painea neagra are un efect benefic în echilibrarea metabolismului, prin stimularea tranzitului intestinal, fiind o sursa naturala de vitamine, minerale si fibre alimentare. Avantajele consumului de paine neagra constau intr-un aport crescut de fibre alimentare, vitamine (B1, B2, B6, E) si minerale (magneziu, fosfor, calciu si potasiu). Este recomandata pentru orice regim alimentar echilibrat si în tratamentul obezitatii, deoarece este mai saraca în calorii (aproximativ 218 calorii la 100 g).
Datorita continutului crescut de fibre ajuta la detoxifierea organismului, previne cancerul tubului digestiv, combate constipatia, colita, balonarea si ajuta la tratarea bolilor de piele. De asemenea, prin continutul crescut de minerale si vitamine, are efecte pozitive în afectiuni cardiovasculare (ateroscleroza, cardiopatii ischemice), precum si rol preventiv si de ameliorare in cazul diabetului zaharat.

Paine integrala este facuta din faina integrala (pe langa endosperm, contine tarate si germeni). Contine de pana la 2 ori mai multe vitamine, minerale si fibre decat painea alba, ceea ce o face mai sanatoasa si mai satioasa. Aportul caloric al painii integrale este de 230 kilocalorii la 100 grame.

Painea graham trebuie sa contina faina de grau si macinis de secara. Consumatorii trebuie sa citeasca atenti etichetele compozitionale, termenul de expirare si etichetele cu alergeni, pentru ca altfel riscam sa mancam paine modificata prezentata e eticheta ca fiind graham.

Painea cu tarate este foarte bogata în vitamine tip B si o foarte buna sursa de fibre. Ca si painea integrala, se recomanda alternarea ei cu alte tipuri de paine, mai ales pentru copii, deoarece asimilarea unor elemente importante (fier, magneziu, calciu) este îngreunata în cursul digestiei unui asemenea tip de paine. Painea cu tarate are 230 kilocalorii la 100 grame.

Painea cu secara este mai bogata în fibre decat painea alba, ceea ce duce la accelerarea tranzitului intestinal si o face una dintre solutiile naturale pentru combaterea constipatiei. Pe de alta parte, celuloza prezenta din plin în painea de secara o face mai greu de asimilat – de aceea se recomanda consumul alternat cu alte tipuri de paine. Aportul ei caloric este de 230 kilocalorii la 100 grame.

Painea tip chifle este mai grasa, mai dulce si contine mai multe proteine decat painea obisnuita – datorita compozitiei (faina extrarafinata, zahar, grasimi, lapte). Este si cea mai calorica: are 270-320 kilocalorii la 100 grame.

Lipiile sunt facute dintr-un aluat precum cel obisnuit, de paine, (din faina alba, apa si drojdie), doar ca se intind in foi groase de trei – cinci cm, se lasa la crescut, apoi se coc pe plita sau in cuptor. Turtele sunt varianta ceva mai groasa.

Painea cu masline Se poate face foarte bine si de casa, adaugand in aluatul obisnuit de paine si bucatele de masline. In comert se gasesc in locurile specializate, mai degraba in brutarii. Se poate prepara si cu cartofi, ceapa etc.

Bagheta frantuzeasca se vinde proaspata, cu coaja crocanta si miez aerat. Acest tip de paine trebuie sa respecte insa reguli stricte. O bagheta are diametrul de 5, 6 cm si o lungime de 60 sau 100 cm si greutatea de 200 sau 250 g, se fabrica zilnic si nu trebuie sa contina aditivi. De obicei, reteta con­tine faina alba, apa, drojdie si sare, dar artizanii francezi inlocuiesc dro­j­dia cu prefermenti: “poolish” sau “biga” pentru o textura speciala.

Paine integrala ecologica Principalele calitati care pun în valoare painea integrala ecologica în comparatie cu celelalte tipuri de paine sunt urmatoarele:
– Faina se obtine prin macinarea bobului de grau în întregime (de aceea se cheama integrala). Astfel painea integrala este cea mai bogata (în comparatie cu celelalte tipuri de paine) în minerale, fibre, aminoacizi, glucide, lipide, etc.
– Calitatea de ecologic certifica faptul ca graul este cultivat fara îngrasaminte chimice si fara insecticide, iar painea este obtinuta din aceasta faina ecologica, apa de izvor, drojdie si sare integrala
– Aceasta paine nu contine aditivi (afanatori sau alte E-uri).