Indicele Glicemic (IG) este un parametru ce clasifica alimentele pe baza efectului pe care il au asupra nivelului zaharului din sange. Indicele glicemic are valori de la 0 la 100, glucoza fiind punctul maxim.
Alimentele cu un indice glicemic mai mic de 50 sunt excelente pentru a fi incluse în dieta, în vreme ce alimentele cu IG peste 70 ar trebui evitate sau amestecate cu altele cu IG scazut.
Exista inclusiv diete bazate pe indicele glicemic, intrucat specialistii spun ca alimentele ce au un nivel scazut al IG isi elibereaza treptat energia in organism, iar senzatia de satietate persista.
Alimente cu IG mare:
95- faina, amidon, cartofi
90 – orez, paine
85 – covrigi, morcovi, gulii, pop corn, fulgi de porumb, orez, pastarnac, telina
80 – piure de cartofi
75 -dovleac, pepene rosu, lasagna
70 – ravioli zahar baton de ciocolata cartofi fierti, mamaliga, cola, banane, croisant
65 – maioneza, stafide, gris, faina semiintegrala, paine de secara, paine neagra, porumb, ananas în sirop;
60 -banane, castane, faina integrala, pizza;
55 -ketchup, piersici în sirop, sushi, papaya.
Alimente cu indice glicemic mediu (40 -50):
kiwi, ananas, mango, orez integral, paste integrale, suc de mere (fara zahar), cereale integrale, paine prajita, banane verzi, struguri, fulgi de ovaz, prune uscate, suc de morcov.
Alimente cu indice glicemic mic (sub 40):
Alune, iaurt degresat, cirese, grefe, kiwi, porumb, morcovi, fasole neagra, paste integrale, portocale, mere, pere, rosii.