Laptele este un aliment complet deoarece contine aproximativ toate componentele esentiale: apa (87%), proteine (minim 3%), lipide, carbohidrati, micro si macroelemente (precum calciu, fosfor, potasiu), bacterii lactice, vitamine (A, D, E, K, B2, B3, B6 si B12).
“Laptele este unul dintre rarele alimente, daca nu singurul, in care sa fie prezente toate elementele nutritive de baza, in proportii optime si cu biodisponibilitate crescuta, putand fi eficient utilizate de organism. Daca ar avea si fibre, l-am putea numi ALIMENTUL IDEAL, pentru ca am putea trai consumand doar lapte si produse lactate. Dar nimeni nu e perfect… Corpul unui adult contine peste 1kg de calciu, 98% din el fiind depozitat in oase de unde se reinnoieste continuu, acest mineral fiind folosit ca agent de neutralizare al tuturor produsilor acizi rezultati din metabolism. Zilnic se consuma 1g de calciu, pierdere care trebuie acoperita prin alimentatie. Nutritionistii au stabilit ca o “portie” de calciu “valoreaza” 300mg, in concluzie avem nevoie zilnic de 3 portii de calciu, adica aproape 1 gram. Si din ce sa luam mai bine calciu daca nu din lapte!”, declara dr. Mihaela Bilic, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice.
„Laptele contine noua nutrienti esentiali care il transforma intr-unul dintre cele mai importante alimente pentru noi. 250 ml de lapte in fiecare zi reprezinta o sursa excelenta de calciu, proteine, fosfor, circa 25% din necesarul zilnic de vitamina D si alti nutrienti de baza. Un pahar de lapte iti aduce in organism 30% din valoarea zilnica
necesara de calciu, un mineral care ajuta la construirea si mentinerea structurii oaselor si dintilor si care joaca un rol important in buna functionare a structurilor nervoase si in contractiile musculare. In plus, proteinele din lapte au o calitate superioara, ceea ce inseamna ca laptele contine toti aminoacizii esentiali functionarii normale a organismului”, dr. Serban Damian, nutritionist sportiv acreditat CIO, Centrul de nutritie Superfit.
Alaturi de legume, fructe, cereale, carne si oua, laptele este un element de baza in cadrul unei alimentatii sanatoase deoarece, datorita nutrientilor sai, laptele contribuie la mentinerea si imbunatatirea starii de sanatate daca este consumat in fiecare zi.
In opinia nutritionistilor, consumul zilnic recomandat de lapte este de minim 250 de ml pe zi, adica mai mult decat dublul consumului zilnic actual in Romania.
Dintre beneficiile consumului de lapte:
• Ne asigura necesarul optim de calciu cu cea mai mare
biodisponibilitate (cel mai mare procent de absorbtie de aproximativ
40% comparativ cu celelalte alimente);
• Asigura un raport optim de calciu, fosfor si proteine, atat de
necesare pentru cresterea si buna functionare a sistemului osos,
implicit de prevenire a osteoporozei;
• Laptele reduce riscul de a face cancer colorectal (datorita
componentelor sale si anume calciul si acidului linoleic conjugat) si
mamar; astfel, conform unui studiu, in cazul celor 45000 de barbati
din Suedia care au baut 1,5 pahare de lapte pe zi sau mai mult, riscul
de imbolnavire a scazut cu 35% comparativ cu cei care beau mai putin
lapte; un alt studiu efectuat in Norvegia a aratat ca femeile care au
consumat lapte atat in copilarie, cat si ulterior, au avut un risc mai
scazut de cancer mamar;
• Laptele reduce cu 15-20% riscul de a face o afectiune
coronariana (conform unui studiu efectuat la Universitatea Cardiff si
coordonat de Prof. Peter Elwood);
• Ne hidrateaza si hraneste in acelasi timp, deoarece contine
87% apa, proteine (3-3,5%), glucide (4-5%) si lipide (3,5-4,5%), plus
toate mineralele si bacterii lactice care asigura buna functionare a
organismului si cresterea imunitatii.