Copiii care petrec mai mult timp in afara locuintei au sanse mult mai mici sa dezvolte miopie. Lumina naturala este factorul protector determinant, potrivit unui studiu britanic.
Cercetatori de la Bristol’s School of Social and Community Medicine si de la Universitatea din Cardiff, coordonati de medicul Jeremy Guggenheim, au analizat testele de acuitate vizuala in cazul a 7.000 de fete si baieti din sud-vestul Angliei, ce au fost monitorizati in perioada 7-15 ani.
Parintii lor au comunicat autorilor studiului numarul de ore petrecute de copiii lor afara, in fiecare saptamana, in special in intervalul de varsta 8 – 9 ani, acesta fiind intervalul in care se declanseaza miopia.
Rezultatele studiului a fost publicat in revista Investigative Ophthalmology & Visual Science: in randul copiilor care s-au jucat cel mai mare numar de ore afara (cel putin trei ore pe zi in timpul verii si cel putin o ora pe zi in timpul iernii) s-au inregistrat, la varsta de 15 ani, cele mai putine cazuri de miopie, in comparatie cu cei care au petrecut mai mult timp in interior.
Oameni de stiinta sustin ca lumina Soarelui se afla la originea acestui efect protector, deoarece stimuleaza productia de dopamina la nivelul retinei, necesara pentru o buna functionare a functiei vizuale la copii.
In ultima perioada s-a constatat o cresterea alarmanta a numarului de miopi din intreaga lume.
Multiplicarea computerelor, tabletelor si telefoanelor moderne dar si cerintele de a ramane in casa pentru a-si face temele reprezinta factori determinanti pentru epidemia de miopie care a cuprins Asia.
Astfel, 90% dintre tinerii din Singapore sunt miopi la terminarea liceului – un procent de noua ori mai ridicat decat cel inregistrat in randul tinerilor din Australia.
In Franta, pana la 30% din tinerii cu varstele cuprinse in intervalul 16 – 24 de ani si circa 40% din populatia totala sufera de aceasta tulburare de vedere, informeaza lefigaro.fr.