Exista o categorie de grasimi bune, care sunt recomandate pentru consumul zilnic: omega 3, 6 si 9.
Omega 3, 6 si 9 ne ajuta organismul in mod diferit. Omega 3 si omega 6 functioneaza foarte bine atunci cand sunt combinate. Un aport excesiv de omega 6 in organism poate duce la reactii adverse celor benefice cum ar fi inflamatiile si aparitia diabetului. Insa, exista dovezi clare ca introducerea unor proportii echilibrate din acesti acizi in dieta noastra ne ajuta sa ne pastram sanatatea si starea de bine.
Acizii grasi Omega-3 sunt acizi grasi nesaturati esentiali si, prin urmare, necesari vietii. Nu sunt produsi de catre organismul uman, astfel ca trebuie luati din alimente. Acizii grasi Omega-3 se gasesc an cantitati mari an diverse uleiuri comestibile (cum ar fi uleiul de nuci, rapita, soia si de in) si an pestii de apa rece, cum ar fi heringul si macroul.
Acizii grasi Omega-6 sunt acizi grasi nesaturati si esentiali, prin urmare, necesari vietii. O mare parte din acizii grasi Omega-6 se gasesc, de exemplu, an sofran, floarea soarelui, canepa, porumb si ulei de masline.
Uleiul de masline, uleiul de canepa si de rapita contin acid gras omega 9 (acid oleic). Acidul gras omega 9 mononesaturat este cel care formeaza trigliceridele care circula in sangele nostru. Acidul oleic are un rol deosebit an functionarea sistemului cardiovascular.