Datorita substantelor pe care le contin, unele alimente trebuie incluse obligatoriu in alimentatie, pentru normalizarea functiilor organismului si prevenirea aparitiei unor boli.
Sfecla rosie este o excelenta sursa de vitamine (A, C, B1, B5, B6, E, acid folic) si minerale (calciu, magneziu, zinc, fosfor, fier). Consumul acestei legume este indicata in special iarna si primavara, pentru a combate epuizarea fizica si psihica . Sucul de sfecla este recomandat mai ales persoanelor anemice si femeilor insarcinate, datorita acidului folic.
Spanacul ar trebui sa se regaseasca in dieta oricarei persoane. Aceasta deoarece este bogat in fier, potasiu, calciu, vitaminele A, C, E si K si in acid folic.Calciul si vitamina K asigura sanatatea oaselor, iar potasiul este recomandat pentru protectia inimii. O alta substanta din spanac, luteina, intarzie tulburarile vederii cauzate de inaintarea in varsta. Sucul facut din spanac este un remediu excelent in cazurile de anemie, dar si in combaterea asteniei.
Ouale de prepelita stimuleaza functionarea ficatului, anihileaza radicalii liberi si cresc tonusul general al organismului. Ouale de prepelita le pot inlocui pe cele de gaina, fiind mai bogate in vitamine, minerale si lecitina, o substanta care asigura buna functionare a creierului.
Lintea contine flavonoizi, care reduc nivelul colesterolului „rau” (LDL) din sange si, in plus, impiedica oxidarea acestuia. Alte substante din compozitia lintei, saponinele, normalizeaza trigliceridele. In plus, lintea contine din plin fibre alimentare, care incetinesc digestia zaharului din alimente, ceea ce ajuta la prevenirea si la controlul diabetului de tip 2.
Semintele de dovleac sunt indicate in special persoanelor ce au probleme de prostata. Potrivit unui studiu, semintele de dovleac contin acizi aminati, substante care reduc inflamatia de la nivelul prostatei. In plus, aceste seminte pot fi incluse in alimentatia copiilor.
Sparanghelul contine acid folic, eficient in procesul de regenerare a celulelor si ofera protectie impotriva cancerului, prin glutationul pe care il contine. Inulina, o alta substanta din aceasta leguma, asigura echilibrul florei intestinale, neutralizand bacteriile patogene din tractul digestiv.
Cartoful dulce se deosebeste de cel normal prin gustul dulce si culoarea sa portocalie, fiind o sursa importanta de vitamine (A, B6, C) si minerale (potasiu, fier). Datorita proprietatilor antiinflamatoare, cartofii dulci sunt recomandati persoanelor care sufera de reumatism.