Specialistii americani au facut publice recent studiile privind produsele alimentare care genereaza cele mai multe probleme pentru sanatatea cavitatii bucale.
Rosiile si lamaile – contin destul de multi acizi, ce pot ataca smaltul dintilor, daca sunt consumate frecvent.
Fructele uscate – contin mult zahar si au o consistenta lipicioasa, astfel incat raman blocate intre dinti si favorizeaza aparitia cariilor.
Bauturile alcoolice – reduc cantitatea de saliva din cavitatea bucala. Alcoolul irita orice suprafata de tesut mai sensibil, cauzand celor care il consuma de obicei iritatii.
Bauturile carbogazoase – contin zahar si sunt foarte bogate in acizi. La fiecare inghititura dintii sunt pur si simplu bombardati cu valuri de acizi, fapt care va duce la erodarea smaltului si eventual la formarea cariilor. Este recomandat ca acest tip de sucuri sa fie consumate in timpul mesei, iar dantura sa fie spalata imediat dupa consum.
Bomboanele – contin cantitati foarte mari de zahar care raman pe suprafata acestora o lunga perioada de timp, acesta cauzand erodarea danturii.
Chipsurile – contin foarte multa sare si pot ramane blocate cu usurinta intre dinti, alimentand microorganisemele si bacteriile din gura.
Cafeaua sau ceaiurile – sunt bauturi care pateaza dintii si pot cauza deteriorarea smaltului. Totodata, prin consistenta lor, acestea pot lasa in urma o suprafete lipicoase pe dinti si implicit cauzarea cariilor.