Specialistii in nutritie afirma ca unele diete pot fi benefice pentru organism, insa, pentru ca regimul sa functioneze corect trebuie sa fie adaptat la stilul personal de viata. Asta inseamna sa faci alegeri alimentare sanatoase si echilibrate, pe care sa le poti respecta pentru o perioada foarte lunga de timp.
In acest fel, nu vei mai simti ca esti „pedepsit“ sa te abtii de la mancarurile preferate, ci vei invata sa gatesti si sa combini aceste mancaruri in mod sanatos:
– mic dejun din fructe si cereale in loc de ochiuri cu bacon;
– fiert sau copt in loc de prajit;
– ulei de masline in loc de floarea-soarelui;
– peste si curcan in loc de carne de porc;
– legume sotate in loc de cartofi la garnitura;
– cereale integrale in loc de paine alba;
– ciocolata cu 70-90% cacao in loc de prajituri cu ciocolata, etc.
Cea mai buna cale de a slabi este mancatul la ore fixe, fara excese si alegand alimente care sa ne ofere intreaga gama de substante nutritive. Dietele drastice (cu supa de varza, orez sau grau fiert fara sare etc.) nu fac altceva decat sa te priveze de nutrienti esentiali, precum proteinele, vitaminele, acizii grasi Omega-3 si carbohidratii. Nu trebuie sa uiti ca ingrasarea este, in general, determinata de combinarea gresita intre alimente, cum ar fi carnea cu cartofi sau paste ori orez cu paine!
Orice dieta tinuta pentru o perioada scurta de timp are numai efecte negative asupra organismului.
Pe langa un program riguros al meselor zilnice, e bine sa adopti o rutina de exerctitii fizice, si acestea practicate cu regularitate. Nu are importanta daca mergi la sala sau alergi in parc, dansezi, joci volei cu prietenele sau mergi cu bicicleta impreuna cu copii – ceea ce conteaza este sa faci miscare in fiecare zi. Multe dintre noi amana sportul pentru week-end, cand isi propun sa recupereze o saptamana intreaga de sedentarism. Aceasta practica este una gresita, deoarece efortul prea mare depus la intervale rare de timp poate slabi inima, cauzand si alte probleme sa sanatate. Ideal este sa fii activa zilnic: poti urca scarile in loc sa iei liftul, poti lua din cand in cand bicicleta in loc sa mergi cu masina, poti cobori din tramvai cu o statie inainte de destinatie si ma parcuri restul distantei pe jos sau, in fine, iti poti lua un animal de companie, pe care sa-l plimbi zilnic.
Nici stresul nu e de neglijat! Acesta poate duce la ingrasare si creste odata cu privarea de la alimentele dorite. Prin urmare, daca vei consuma doar mancaruri fara pic de savoare, cum ar fi supa de varza, nivelul de stres la care iti supui organismul se va mari drastic. In acest mod, nu vei face altceva decat sa slabesti cateva kilograme pentru o scurta perioada de timp (efect datorat eliminarii de apa, nicidecum arderii de tesut adipos!), dupa care, cand vei reincepe sa te alimentezi normal, te vei ingrasa la loc sau chiar vei lua in greutate mai mult decat aveai inainte de a tine cura respectiva.
Calea catre silueta
- Nu te infometa!
Absenta unor alimente din dieta are un impact major asupra metabolismului. Lipsa de proteine, minerale sau vitamine are drept consecinta scaderea capacitatii musculare. Daca mananci zilnic mai putin de 1.200 de calorii, iti vei da peste cap rata metabolica, ingreunand arderea caloriilor si topirea grasimilor. Abtinandu-te de la mancare ai impresia ca vei ingera mai putine calorii, insa, daca ti-ai propus sa slabesti, accentul trebuie sa cada pe caloriile deja depozitate. Cu alte cuvinte, conteaza mai mult sa faci miscare si sa folosesti cu cap caloriile consumate, decat sa nu mananci mare lucru dar sa stai toata ziua pe scaun.
- Cuvantul-cheie: „moderatie“
Daca vrei sa slabesti armonios, trebuie sa stii ca poti manca aproape orice, dar cu moderatie. Nu trebuie sa amesteci proteinele (branzeturi, carne) cu carbohidrati (paste, cartofi, orez, fainoase)! Totodata, daca ti-e pofta de ceva dulce, poti alege un fruct (de exemplu, strugurii contin destul zahar natural).
- Alege un meniu variat
Specialistii precizeaza ca este bine sa nu consumi aceleasi alimente pe parcursul zilei, ci sa le schimbi de la o masa la alta. Astfel, e recomandat sa variezi hrana si sa pui mereu in farfurie alimente colorate, care sa te imbie, si sa adaugi savoare mancarurilor folosind ierburi aromate si condimente (altele decat sarea si piperul).
De asemenea, nu te gandi mereu la ceea ce nu ai voie sa mananci; concentreaza-te pe alegerile sanatoase nenumarate pe care le ai la indemana. Garnitura de legume nu incepe si se termina cu cartoful! „Imprieteneste-te“ cu spanacul, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, prazul, lintea, ardeii, dovleceii s.a.m.d. In plus, incearca din timp in timp pasta de naut (hummus) sau soia, in loc de carne, si da-i o sansa branzei tofu.
- Fii sincera cu tine insati!
Este vital sa intelegi motivul pentru care consumi alimente in exces! Poti face acest lucru tinand un „jurnal alimentar“, cu ajutorul caruia poti observa cand, cat si de ce mananci. In cele mai multe cazuri, excesele au cauze de factura emotionala: stresul de la slujba, nemultumiri legate de propria persoana, neimpliniri in viata de familie, plictiseala, singuratatea, tristetea. Asa incat mancarea se transforma intr-o modalitate de consolare si ajunge sa nu mai aiba legatura cu potolirea foamei, servind mai degraba la umplerea unui gol din viata noastra. Depistand sursa acestor emotii negative, esti cu un pas mai aproape de rezolvarea problemei: dupa ce ai identificat cauzele, le poti elimina mai usor, gandindu-te la aspectele pozitive din viata ta.
- Nu sari peste micul dejun!
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, astfel incat e gresit sa o ocolesti, fiind momentul in care corpul tau isi reface resursele pentru noua zi. Daca nu iei micul dejun, organismul – care deja a „postit“ toata noaptea – va incepe sa stocheze grasimi („combustibil“), pentru ca va percepe lipsa hranei ca pe o stare de criza, intrand in „modul“ de supravietuire. Acest lucru se intampla si daca trece prea mult timp intre mese. Daca si tu crezi ca vei slabi daca mananci o data pe zi sau doar dimineata si seara, te indrepti in directia gresita!
- Bucura-te de ceea ce mananci!
Savureaza fiecare masa si sub niciun pretext nu manca in fata televizorului sau in timp ce lucrezi la calculator! Senzatia de satietate se instaleaza cam in 20 de minute dupa ce mananci, insa, daca stai cu ochii pe ecran si nu mesteci atent, vei pierde notiunea timpului si nu te vei ridica de pe fotoliu decat dupa ce ai devorat inca o portie.
Ai observat vreodata ca la restaurant mananci mai putin si simti mai repede ca te-ai saturat? Ei bine, conversatia si lasatul furculitei din mana din cand in cand pentru a fi atenta la ceilalti te ajuta sa nu mananci mai mult decat ai nevoie. Asadar, mananca intotdeauna la masa, impreuna cu familia.
- Iti poti face poftele uneori
Periodic, poti sa-ti faci poftele si sa te rasfeti cu mancarurile preferate, insa, la fel, fara a comite excese. Din cand in cand, poti consuma alimente interzise, pentru a nu face o fixatie pentru ele. De exemplu, o data pe saptamana, ai putea manca o bucata de ciocolata sau o prajitura, fara teama ca te vei ingrasa! Tine minte insa: periodic inseamna – sa spunem – saptamanal, in niciun caz o data pe zi!