In mod sigur ai observat in cercul tau de cunoscuti persoane care mananca mult dar nu se ingrasa. Daca te intrebi care e explicatia, aceasta e simpla: metabolismul lor are o „viteza de procesare” mare. Sau, altfel spus, in termeni stiintifici, au rata metabolismului bazal ridicata.
Principalul factor ce influenteaza metabolismul este ereditatea. De asemenea, metabolismul mai este influentat si de marimea, forma si compozitia biochimica a corpului, varsta (dupa 30 de ani, rata metabolismului scade), alimentatie, exercitii fizice, hormoni, medicamente, starea psihica, sexul (barbatii au o rata metabolica mai ridicata decat femeile).
Si pentru ca rata metabolismului bazal scade odata cu inaintarea in varsta, solutia pentru evitarea incetinirii metabolismului o reprezinta exercitiile fizice, in special cele care maresc masa musculara (bodybuilding). Cu cat masa musculara este mai mare si stratul de grasime mai mic, cu atat sunt consumate mai multe calorii in timpul odihnei.
Exercitiile aerobice sunt si ele un excelent mod pentru accelerarea metabolismului (gimnastica aerobica, alergarea, joggingul, inotul, ciclismul, plimbarile). Cel mai indicat este ca exercitiile aerobice sa fie combinate cu cele anaerobice.
Nu in ultimul rand hidratarea adecvata ajuta organismul sa elimine toxinele care provin din arderea grasimilor, deci apa este foarte importanta.
Alte ponturi:
Cafeaua neagra iti mareste metabolismul cu pana la 16%.
Un pahar cu apa rece: corpul arde cateva calorii incercand sa incalzeasca apa rece pe care o bei.
Ceaiul verde: baut firbinte, ajuta metabolismul, arzand grasimile.
Ardeii iuti: capsaicina este un compus care se gaseste in ardeii iuti si care le da iuteala, iti aprinde metabolismul.
Spanacul: Vitaminele B si magneziul vor accelera metabolismul.
Produsele din peste: pestii grasi (somon, sardine, ton) contin cantitati mari de acizi grasi omega-3, benefici organismului. Acesti acizi declanseaza repede semnalul de satietate, si contin vitamina D pretioasa pentru oase si muschi.