Maslinul, denumit si “arborele vesnic roditor”, are o uimitoare putere de regenerare.
Maslinele sunt utilizate in alimentatie, cosmetica si medicina naturista, inca din cele mai vechi timpuri. Homer numea uleiul de masline “aurul lichid”. Hipocrate, parintele medicinei, folosea uleiul din masline proaspete pentru a trata unele boli cronice.
In Evul Mediu acest ulei era folosit ca laxativ, dar si pentru a trata diverse afectiuni ginecologice, gastrointestinale, ulcere si nevralgii. Toate aceste utilizari au fost pastrate si astazi.
Uleiul de masline este bogat in vitaminele A, B1, B2, C, D, E, K, fier, acizi grasi nesaturati, saturati, trigliceride, fiind ideal pentru gatit, pentru ca nu isi pierde proprietatile la incalzire decat peste 210 grade celsius.
Nutritionistii spun despre uleiul de masline ca este „prietenul ficatului”, fiind un bun drenor hepatic si biliar. Pentru persoanele care au probleme hepatice este recomandat sa deguste 1-2 linguri de ulei inaintea fiecarei mese, dupa care pacientul va sta intins o jumatate de ora in pat, pe partea dreapta.
In acelasi timp, uleiul de masline are rolul de a accelera tranzitul intestinal lent si are capacitatea de a dizolva pietrele de la bila. In cazul litiazei biliare se poate amesteca o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca de suc de lamaie si se bea seara inainte de culcare.
Mai mult, produsul este tolerat foarte bine de stomac, si trateaza ulcerul si gastrita.
De asemenea, uleiul de masline scade colesterolul si protejeaza organismul impotriva bolilor cardio-vasculare si aterosclerozei.
In cazul hipertensiunii arteriale, s-a dovedit ca uleiul scade tensiunea arteriala sistolica si diastolica.