Vezi cum poti sa fii in forma cu doar trei minute de antrenament pe saptamana!

O cercetare efectuata pe studenti de profesorul Martin Gibala si echipa sa de la Universitatea McMaster din Canada a aratat rezultate surprinzatoare: un program sportiv de intensitate mare ofera aceleasi beneficii fizice ca si antrenamentele traditionale.

Avantajul este legat de un interval de timp mult mai scazut alocat antrenamentului, dar si mai putine exercitii fizice.

Programul HIT (Highly Intensive Training) urmat a fost destul de simplu si poate fi realizat utilizand doar o bicicleta  stationara:

Antrenamentul incepe cu o incalzire de cateva minute, pedaland usor. Intrati, atunci cand sunteti pregatiti, intr-un sprint de 20 de secunde, timp in care pedalati cu intensitate maxima.

Reveniti la un ritm mai lent pentru cateva minute, pana simtiti ca respiratia revine la normal, dupa care sprintati din nou 20 de secunde.

Ciclul se repeta inca o data, pentru ultimele 20 de secunde.
Asta este tot! Un antrenament = un minut (3×20 secunde) de intensitate maxima.

Faceti acest program de trei ori pe saptamana, si aveti un total de 3 minute de pedalare pe saptamana intensiva si aproximativ 6 minute de pedalare lenta.

Programul a fost testat patru saptamani pe studenti, timp in care acestia au contabilizat 12 de minute de pedalare la “acceleratie maxima” si 24 de minute intr-un ritm usor.

Au fost facute masuratori anterioare si dupa experiment.

Chiar daca pare incredibil, sensibilitatea la insulina a participantilor s-a imbunatatit cu 24%.

Cresterea sensibilitatii la insulina face ca organismul sa foloseasca mai repede glucoza din sange, ce poate sa fie depozitata in muschi, sau transformata in energie.

Mai mult, s-a constatat o imbunatatire semnificativa a nivelului de oxigen din muschi, aspect ce diminueaza riscul de imbolnavire si optimizeaza forma fizica.

Alte studii recente arata ca zece minute de sprint pe o bicicleta stationara, cu aproximativ un minut de odihna, de trei ori pe saptamana, are rezultate identice pentru organism ca trei antrenamente de ciclism conventional, la intensitate medie.

In eventualitatea in care doriti sa intrati in forma in acest mod, trebuie sa fiti convins ca aveti o stare de sanatate buna, corpul fiind solicitat la maxim, chiar daca intervale scazute de timp. Ar fi de preferat ca medicul d-voastra sa isi dea acordul pentru aceste antrenamente de intensitate maxima.

Sanatate Curata a etichetat articolul ”Vezi cum poti sa fii in forma cu doar trei minute de antrenament pe saptamana!”:
, , , ,
Autorul a scris 324 articole