Pentru a se mentine “treaza” memoria, aceasta trebuie exersata cat mai des.
Iata cateva trucuri simple, de care e bine sa tii cont:
– O limba straina te va ajuta sa comunici dar si sa-ti antrenezi memoria. Memoreaza periodic, cat mai des, noi cuvinte si expresii.
– Renunta la listele pentru cumparaturi si fa tot posibilul sa retii ce trebuie sa cumperi.
– Atunci cand citesti sau cand te uiti la o emisiune documentara, propune-ti sa retii cat mai multe informatii. De asemenea, atunci cand intalnesti termeni pe care nu-i cunosti cauta-i in dictionar si retine-le sensul.
– Joaca sah cand ai ocazia! Retine variantele de mutari, pentru a-ti stimula capacitatea de reprezentare.
„Alimentele memoriei” sunt oleaginoasele (nuci si migdale in primul rand), leguminoasele (in mod particular fasolea boabe, fasolea pastai si lintea), pestele oceanic gras, carnea de vita, carnea de pasare, organele (ficat si plamani in special), cerealele integrale (paine si paste), cruciferele (conopida, broccoli, varza), ouale.
– Alcoolul si fumul de tigara sunt dusmani ai memoriei.
– Aportul de antioxidanti este si el important. Foarte buni pentru tesutul cerebral sunt resveratrolul si vitaminele antioxidante (C, A, E). Consuma, asadar, varza rosie, afine, kiwi, catina, struguri rosii, ardei.
Nu in ultimul rand asigura oxigenarea buna a creierului prin plimbari, exercitii de respiratie sau antrenamente de fitness si aerobic.