Cantitatea totala de apa consumata intr-o zi este mai putin importanta decat modul in care o bem, avertizeaza un expert in sanatate publica din Australia, citat de dailymail.co.uk.
Astfel, potrivit nutritionistului Spero Tsindos de la Universitatea La Trobe din Melbourne, recomandarile generale ale medicilor sa bem cel putin doi litri de apa pe zi sunt nefondate. El spune ca nu este necesar sa consumam atat de multa apa, mai ales daca in dieta noastra se regasesc sucuri de fructe sau chiar fructe si legume proaspete, ciorbe si supe.
Specialistul merge chiar mai departe si sustine ca aceste recomandari ar veni, de fapt, doar in sprijinul companiilor care comercializeaza apa imbuteliata decat in beneficiul consumatorilor.
Este foarte adevarat ca, pentru a fi sanatosi, trebuie sa mentinem echilibrul lichidelor in corp printr-un aport optim de apa. Dar nu este vorba doar despre consumul de apa imbuteliata, ci si de fructe si de legume proaspete, precum si de ceaiuri si chiar de cafea, explica Spero Tsindos.
El sustine ca multa lume a interpretat gresit recomandarea medicilor si, in loc sa aiba un aport sanatos de lichide in fiecare zi, incearca sa respecte sfaturile specialistilor atunci cand isi amintesc, band cantitati mari de apa intr-o singura repriza.
Hidratarea excesiva intr-un interval scurt poate cauza o simptomatologie asemanatoare celei provocate de deshidratare: senzatie de sete, limba isi schimba consistenta si capata culoare zmeurie, dureri articulare, senzatie de dezorientare, confuzie etc. Aceasta din cauza ca apa in exces dilueaza prea mult electrolitii din organism (sodiul, potasiul, clorul), a spus medicul Radu Leon George de la Clinica Leomedica din Bucuresti.