Macrisul este una dintre plantele foarte apreciate atat prin calitatile sale culinare, cat si medicinale, cu un gust aromat, usor acru.
Aceasta deoarece este racoritor, depurativ, diuretic, antiinfectios, antiscorbutic, usor laxativ, inlatura greturile, febra, abcesele si ulceratiile, hemoroizii si are proprietati anticancerigene. Este depurativ al sangelui si al intestinelor, restabilind functionarea lor normala.
Frunzele de macris contin sodiu, potasiu, fier, magneziu, fosfor, beta caroten si vitamina C, dar si acid oxalic si se consuma, in general, ca salata. De asemena, tenta acra a gustului il recomanda si pentru ciorbe.
De asemenea, radacina macrisului, utilizata sub forma de decoct, amelioreaza bolile de piele.
In cure de detoxifiere, care dureaza cateva luni, radacina de macris reface ficatul.
Datorita continutului de acid oxalic nu se recomanda celor care sufera de boli ale rinichilor sau persoanelor cu reumatism.